Повечето домашни прасета в Пазарджишко вече са унищожени. Именно в

...
Повечето домашни прасета в Пазарджишко вече са унищожени. Именно в
Коментари Харесай

От свинефермата в Голямо Враново настояват да не се умъртвяват здравите прасета

Повечето домашни свине в Пазарджишко към този момент са унищожени. Именно в този район стопаните се подвигнаха на митинг против превантивните ограничения и получиха отстрочка за умъртвяване на животните. Срокът изтече през вчерашния ден и от през днешния ден инспекторите на Агенцията по сигурност на храните потеглят на инспекции.

Ситуацията в района следи и Областната епизоотична комисия, която заседава в Пазарджик.

Повече от репортера ни Димитър Димитров.

Голямо Враново, Сливо Поле

Три седмици след откриването на огнището на Африканска чума в свинекомплекса в Голямо Враново са умъртвени и загробени единствено 7 000 от общо 30 000 животни. Управителят на фермата упорства останалите свине, които се намират в изолирани пространства и не са били в контакт с болните, да не бъдат унищожавани, още повече, че резултатите от пробите им са негативни. Те са направени в самостоятелна лаборатория.
Д-р Миленка Димитрова, шеф на свинекомплекса в Голямо Враново: Настояваме да се постъпи прагматично, да се наблюдава по какъв начин протича болестта. При нас заболяване няма.
От Областната Агенция по сигурност на храните обаче са на друго мнение.
Д-р Георги Дяков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните - Русе: Огнището е в целия свинекомплекс.
На евтаназия подлежат всички животни, тъй като съгласно експертите, единствено по този начин вирусът може да бъде погубен.
Д-р Георги Дяков, шеф на Областна дирекция по сигурност на храните - Русе: Има заповед, която е издадена, има правила за деяние международни и европейски в такива случаи и все още те не подлежат на коментар.
Над 720 000 лв. ще коства дезинфекцията на свинекомплексите в региона, в които проникна болестта.
 Проверките на БАБХ в персоналните стопанства в Южна България стартират от на следващия ден Проверките на БАБХ в персоналните стопанства в Южна България стартират от на следващия ден
Повечето домашни свине в Пазарджишко към този момент са унищожени. Именно в този район стопаните се подвигнаха на митинг против превантивните ограничения и получиха о...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР