Повече сън не винаги влияе по-добре на настроението. Ново изследване

...
Повече сън не винаги влияе по-добре на настроението. Ново изследване
Коментари Харесай

Прекъснатият сън има удивителен ефект върху емоциите

Повече сън не постоянно въздейства по-добре на настроението. Ново проучване устнови, че множеството сън, само че с спиране, понижава позитивните страсти, за разлика от по-малко часове сън, само че без спиране. Непрекъснатият сън се оказал изключително потребен за стимулиране на позитивни страсти като приятелско отношение и състрадание към другите.

Прекъсването на съня не дава опция да получим задоволително количество бавновълнов сън, който е основен, с цел да се усещаме възобновени, изяснява ръководителят на изследването доктор Патрик Финан.

Изследването съпоставя три групи доброволци, които спят в лабораторията в продължение на три дни:

  • В едната група будят хората посреднощ.
  • При другата група забавят времето за лягане.
  • Последната група е оставена да спи обикновено.
  • Участниците в проучването получават въпроси, свързани с техните позитивни и негативни настроения денем.

След две нощи стартират да се появяват разлики. Хората с пресечен сън рапортуват с 31% по-малко позитивно въодушевление денем. Тези със занимателен сън – с 12% по-малко. В негативните настроения няма забележима разлика.

Както може да се чака, хората, които спели без спиране, се чувствали и по-енергични. Следователно учените допускат, че прекъснатият сън главно потиска позитивните страсти, без да усилва негативните. Честите събуждания по време на сън са един от признаците на безсънието.

Много хора, страдащи от бодърствуване, спят с прекъсвания през цялата нощ и не получават оздравителен сън, споделя доктор Финан.

Източник: PsyBlog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР