Повече пациенти, повишаване на приходите и възнагражденията, поетапно модернизиране на

...
Повече пациенти, повишаване на приходите и възнагражденията, поетапно модернизиране на
Коментари Харесай

ВМА: Военните болници отчитат повече пациенти през 2023 година

Повече пациенти, повишение на приходите и възнагражденията, поетапно модернизиране на материалната база и осъвременяване на апаратурата – това демонстрират докладите за 2023 година на седемте лечебни заведения, част от структурата на Военномедицинска академия (ВМА).

Според данните, количествените и качествените индикатори във връзка с стационарната активност за миналата година доближават, а някои даже надминават, равнищата от 2019 година (последната година преди пандемията от COVID-19), когато са били най-високи, оповестяват от ВМА. 

ВМА е безусловно неузнаваема спрямо това, което беше. Неузнаваема е и във връзка с модерната материална база, и във връзка с апаратурата. Продължаваме да преследваме упоритостта си да бъдем най-високотехнологичната болница, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на среща с представители на всички военни лечебни заведения в страната.

Сериозно внимание в доклада му за интервала 2017-2023 година бе отделено на опциите за кариерно развиване. От думите му стана ясно, че ВМА е акредитирана за образование на студенти и специализанти по 57 медицински специалности, както и на докторанти по 36 докторски стратегии. Осъществява и образование по 50 стратегии за високоспециализирани действия в медицината, което е гратис за чиновниците на Академията. В следдипломни курове за повишение на квалификацията приблизително годишно се образоват към 800 души медицински и немедицински личен състав.

Той не скри гордостта си от сполучливото дипломиране на първия в историята на страната випуск военни лекари, които към този момент са разпределени във военните формирования, както и от идващите 116 курсанта, които не престават по пътя на „ Първите ”. Подновен е и планът за образование на военни медицински сестри. 

През последните две години се следи радваща ни наклонност – повече от 50% от курсантите декларират специалността „ Военен доктор “ като първо предпочитание, а не просто за всеки случай. Това приказва за напълно друга философия и осъзнато предпочитание да се включат в тази стратегия, разяснява още генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н..

Като сполучлив план той дефинира и построеният през 2021 година Военномедицински симулационен подготвителен център. До момента в него са подготвени 263 бойни санитари, 18 парамедици и 18 „ военни парамедици ”, както и 98 медицински експерти по програмата за незабавна помощ по въздух.

От насоките за развиване за столичната военна болница генерал-майор проф. Мутафчийски посочи построяването на нов клиничен подготвителен център със специфични симулатори, внедряването на роботизирана хирургия, реставрация на клиники и на незабавния център, построяването на хеликоптерна площадка.

По отношение на останалите лечебни заведения, част от структурата на ВМА, са планувани осъществяване на ремонтни действия в редица звена, замяна на амортизирана инсталация, акцент върху личния състав и в частност върху новозавършващите офицери-военни лекари. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР