Повече пари за здраве и по-високи пенсии догодина. Това е

...
Повече пари за здраве и по-високи пенсии догодина. Това е
Коментари Харесай

Повече пари за здраве и пенсии през 2020 г.

Повече пари за здраве и по-високи пенсии следващата година. Това е заложено в проектобюджетите на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване, с които " По света и у нас " разполага.

Здравната каса ще разполага с съвсем 395 милиона лв. повече през 2020 година Така бюджетът ѝ ще надвиши 4 милиарда и 700 милиона лв.. Предвижда се парите за персоналните лекари да се усилят с 19 милиона. Така би трябвало да има повече действия, включени в наложителния профилактичен обзор. Средствата за консултация със експерт, както и за проучвания също се усилват - надлежно с 14 и 4 милиона лв..

Парите за лечебните заведения ще станат с 233 милиона повече, а не с 200 - както беше оповестено след митинга на синдикатите и медицинските сестри. Очаква се да бъде написан механизъм, посредством който част от средствата за клинични пътеки да се харчат за заплати на лекари и медицински експерти. Бюджетът за медикаменти също е по-голям, като следващата година за част от скъпите лечения касата ще заплаща единствено в случай че има потвърден резултат. От следващата година помощните средства и медицинските произведения за хората с увреждания ще се обезпечават от Здравната каса.

Догодина бюджетът за пенсии, болнични и компенсации ще надвиши 12 милиарда като по-голямата част от тях ще отидат за пенсии. Те ще се усилят с 6,7% от 1 юли. Така минималната пенсия за стаж и възраст ще се усили с към 14 лв.. Очаква се пенсионерите да намалеят поради увеличението на пенсионната възраст.

Минималният застрахователен приход ще се усили с 50 лв., а оптималният остава без смяна. Обезщетенията за безработица и развъждане на дете през втората година също няма да се трансформират.

Бюджетният остатък за 2018 година е близо 2 милиарда лв., съгласно данни на Националния статистически институт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР