Повече от шест месеца депутати и експерти работят по нов

...
Повече от шест месеца депутати и експерти работят по нов
Коментари Харесай

Славчо Атанасов, председател на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС, пред „Труд“: Наказанията за футболни хулигани стават бързи

Повече от шест месеца депутати и специалисти работят по нов закон за футболното безчинство. Изненадващо, предходната седмица народни представители от ГЕРБ, Обединени патриоти и „ Воля “ внесоха незабавни ограничения против вандалите по стадионите.

Кое постанова измененията в Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия, ще влязат ли в действие тези промени до началото на шампионата и ще озаптят ли незабавните ограничения хулиганите по стадионите? На тези въпроси дава отговор пред „ Труд “ шефът на комисията за младежта и спорта в Народно събрание Славчо Атанасов.


– Г-н Атанасов, не сте ли си сложили прекомерно амбициозна задача да приемете незабавните ограничения против футболното безчинство преди началото на шампионата, който стартира на 20 юли?
– Задачата е освен амбициозна, само че и доста сериозна. Това, което става по българските игрища, а от време на време и в спортните зали, би трябвало да се пресече. Ще напомня, че единствено преди месец в пловдивската зала „ Колодрума “ имаше всеобщо сборичкване на близо 300 индивида. Това би трябвало да спре, както спря в страни с доста по-демократични обичаи от нашите – като Англия, като Италия, Испания и така нататък Те също претърпяха своите тежки моменти в битката със спортното безчинство. Всяка нация има своята алена линия, която откакто бъде премината, цялото общество застава единно за превъзмогването на този проблем. За англичаните алената линия пристигна през 1985 година – казусът със стадиона „ Хейзъл “, където починаха 87 футболни ентусиасти. Тогава цялата британска общност, медиите, държавното управление, партиите застанаха като един и споделиха: Стига. Приеха извънредно сурови ограничения, които дадоха резултат и най-крайните ентусиасти бяха сложени на място. В момента е същинско наслаждение да се гледат мачове на стадионите в Англия. На стадионите там се върна и умерената аудитория, цели фамилии вървят да гледат мачове.

– След незабавните ограничения против футболните хулигани ще се върне ли и в България умерената аудитория по стадионите?
– Това, което англичаните претърпяха през 1985 година ние го преживяхме с Гергана, на мача ЦСКА – „ Левски “ когато това младо момиче беше обезобразено с хвърлена бомба от почитател на единия тим. След този случай цялото общество застана зад решаването на казуса. Случаят „ Гергана “ просто преля чашата на търпението. Преди това стотици хора пострадаха от развилнели се почитатели, които не отиват да гледат мач, а отиват да основат проблем. Преди десетина години, на стадиона в Дупница, да вземем за пример пред детето удушиха бащата, на самите трибуни. Вярвам, че казусът с футболното безчинство ще бъде решен, защото обществото е единно по тематиката. В работата по законопроекта против футболното безчинство, която продължава повече от 6 месеца, вземат участие всички партии. Случаят с Гергана форсира нещата и по тази причина се наложи да напишем незабавни ограничения, законът ще е подготвен до края на годината. По него ще ни оказват помощ от УЕФА и от Европейски Съюз. През септември следва Народното събрание да ратифицира Европейската спогодба за насилието и неприятното държание на фенове при спортни прояви и в частност на футболни срещи.

– Кажете, условието за влизане на футболни мачове с лични билети или посредством чекиране с персонални карти ще влезе ли в действие още за този шампионат?
– Това няма да може да стане за 20 юли,когато стартира новото футболно състезание, само че сме вкарали текста в незабавните ограничения, с цел да предоставим правова опция да се изготвя разпоредба, с която ще се регламентират изискванията и редът за достъп до спортно мероприятие, в това число и билетите Предвидили сме едногодишен отлагателен период в преходни и заключителни разпореждания. Така ще има задоволително време да се вкарат измененията от футболните и спортните клупове. Достъпът до спортното мероприятие е извънредно значим и сме подхванали съществени ограничения, с цел да знаят органите на реда кой е на стадиона, кой влиза и в кой бранш се намира.

– Честа процедура е на мачове да не се сяда на посочените места. Как ще решите този проблем?
– В новия закон ще бъде записано, че с изключение на лични билетите ще са с посочен бранш, ред и място – по този начин както са за концерти, театри и други културни събития. Ако мястото на някой е в бранш А, а той прескочи в бранш Б, това се води футболно безчинство. Т.е. това е доста съществено нарушаване. Наясно сме, че сходна футболна просвета няма да се сътвори за месец. Но би трябвало да се стартира с въвеждането на строги правила. Това, което в този момент става по мачовете е неприемливо. То основава големи проблеми на органите на сигурността.

– В незабавните ограничения е записано, че лица под 16 година влизат с компаньон, който може да води не повече от три малолетни, за които попълня декларация. Ако нещо се случи придружителят ли носи отговорност?
– Придружителят носи отговорност за деянията и държанието на малолетните, които е завел на мач. Приложили сме формуляр за декларацията. И до момента са се употребявали заявления, само че разнообразни по стадионите. Сега прилагаме обединен пример координиран със Държавната организация за протекция на детето. Както споменахте – придружителите да не могат да водят повече от три деца. Изключение се прави единствено за проведени визити – да вземем за пример, в случай че преподавател води класа. И в този случай се попълнят заявления за всички деца.

– Увеличени ли са санкциите за хулигански прояви по стадионите?
– Глобите са съществено увеличени. За първо нарушаване те са от 1000 до 2000 лева Спешните ограничения дават опция Принудителна административна мярка „ Забрана за посещаване на спортно мероприятие “ за избран интервал от време да се постанова от районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи – несъмнено за избрани нарушавания. В настоящия закон тези ограничения се постановат от съда. Полицаите хващаха, задържаха футболния гамен, завеждаха го в съда и се чакаше произнасянето на съда. Докато това се случеше нямаше проблем футболният гамен да продължава да посещава мачове и да вилнее по стадионите. А в този момент, служителите на реда ще могат да постановат насилствени ограничения за нарушаванията изброени в чл.21 от т. 1 до т.10, от общо 15 ограничения.

– Може ли да изброите нарушаванията по тези точки?
– В тях влиза носенето на знаци, които насаждат ненавист или потикват към принуждение, отвод за осъществяване на предписание на виновните за спортната демонстрация лица, превъзмогването на преградни съоръжения, навлизане на спортния терен, палене на огън, мятане на предмети, отправяне на хули, носенето на оръжие, муниции, спрейове със предпазен газ, пиротехнически произведения,носене на маски или както и предизвикването и присъединяване в сбивания. За първи път незабавните ограничения квалифицират като хулигански прояви и похищението над публицисти, оператори и фоторепортери. Мерките плануват и полагане на общественополезен труд, който при рецидив стига до 480 часа – за ограниченията от 11-до 15 в чл.21. Взаимствали сме текстовете от европейската процедура.

– Вярвате ли, че незабавните ограничения, които предлага Народно събрание ще укротят вилнеещите ентусиасти?
– Идеята е да реализираме резултат. С опцията полицията директно да постанова санкции, процесът става доста по-бърз. Разчитаме, че и съдилищата ще се произнасят по-експедитивно – срокът за изговаряне е една седмица. Не си вършим илюзии, че с магическа пръчка ще изкореним футболното безчинство. Но когато отговорните за вълнения и произшествия си получат заслужените санкции, нарушителите ще се замислят дали да вилнеят. Много значими са детайлите в предлаганите текстове. В момента, в случай че футболен ентусиаст бива заловен с бомбичка, полицията му лишава бомбичката и нищо не може да му направи. Изгонва го от стадиона, а на идващия мач той може да пристигна с две бомбички. Спешните ограничения плануват следното: Ако полицията хване почитател с бомбичка, по т.9 на чл.21, този ентусиаст незабавно ще бъде глобен. Същото важи и за тези, които се пробват да вкарат съставки на бомбички, с които да ги създадат на самия стадион. На такива нищо не може да им се направи сега. Целта на незабавните ограничения, а и на закона за футболното безчинство, по който още работим е да изкараме крайните детайли от стадиона т.е. те да получат забрани да посещават футболни мачове. В Европа е направено по този метод. Идеята е въпросните крайни детайли, които въвличат и останалите в прояви на безчинство, да получат насилствена административна мярка за възбрана за навестяване на футболни мачове. В Англия, да вземем за пример, тази мярка се постанова до живот. Нашата национална глоба сега е до 5 години. В Англия е даже по-жестоко от нас. Идеята е тези хора да бъдат недопускани до спортните обекти.

– Кога ще бъде въведено засиленото видеонаблюдение като се инсталират камери във всички браншове?
– Проведохме среща с футболните клубове от „ А “ група, на която някои изрекоха терзание, че въвеждането на видеонаблюдение на всеки бранш ще им сътвори компликация. Обяснихме им, че против деянията на стадионите има социална непоносимост и няма по какъв начин повече да се позволяват, тъй че би трябвало да обезпечат видео наблюдаване. Всъщност то е планувано и в в този момент настоящия закон. Една огромна част от футболните клубове имат към този момент видеонаблюдение по стадионите си. В незабавните ограничения персонализираме какво съответно би трябвало да съставлява то и къде категорично да се разположи. В закона се залага, че би трябвало да има видеонаблюдение на всеки вход и излаз на стадиона; на всеки бранш, да има една стационарна камера и една подвижна; ще се построи и така наречен действен координационен център, в който сигналът от всички камери ще се събира и на монитори ще се прави оценка на цялата конюнктура на стадиона.

– Колко време ще се пазят тези записи?
– Както и сегашният закон планува – ще се пазят до 3 месеца. Ако материалът не се употребява като доказателство за осъществено закононарушение, след този интервал записите ще бъдат унищожавани. Тъй като това е профилирана информация, материалите ще могат да се употребяват само от профилирани органи, служби за сигурност и полиция. С други думи няма да може всеки, който изиска да употребява записите.

– Относно фигурите на стюардите, по кое време публично ще бъдат въведени?
– Фигурата на стюардите е извънредно значима и тя е планувана съществено в европейската спогодба за принуждение и неприятно държание на феновете при спортни прояви, в частност футболни срещи. На процедура Европейският съюз ни задължава да въведем фигурата на стюардите. За нея ние сме открили контакт с УЕФА, от където изявяват подготвеност да финансират образованието на обучители на стюарди в България. Тази норма на стюардите я има в Приложение „ А “ и „ Б “ на въпросната спогодба, която е подписана от министър Красен Кралев и нейното одобрение следва от Народното събрание. Това ще се случи или през септември, или през октомври.

– Каква е гаранцията, че стюарди няма да изискат да станат футболни хулигани и нападателни почитатели?
– Целият развой на стюарда дружно с неговите отговорности и профил са доста обширно регламентирани в европейската спогодба.

– Това значи ли, че ще има аршин, на които за вбъдеще ще би трябвало дават отговор те, тъй като сега стюарди са хора от агитките?
– Точно по този начин, ще има наложителни критерии, които са разказани безусловно в детайли в европейската спогодба в Приложение „ А “ и „ Б “.

– Чрез стюардите полицията няма ли на процедура да се отръска от неприятната функционалност да охранява мачовете?
– Категорично не. Полицията няма по какъв начин да избяга от отговорност. Стюардите са в помощ и в компактно подпомагане с полицията.

– Тоест полицията, колкото е досега по стадионите, ще остане също толкоз и футболните клубове ще продължат да й заплащат?
– В момента на доста мачове вървят по 2000 служители на реда, което като мащаб за полицията е ужасно доста. Няма място в Европа, където толкоз доста служители на реда да бъдат съсредоточени за един футболен мач. С новия закон, който работим се стремим да променим тази обстановка, както е в множеството европейски страни. Полицията няма да абдикира от главните си отговорности по отношение на футболни срещи, само че ще се концентрира, както в предотвратяването, по този начин и в бързото реагиране на публични вълнения и престъпност на футболните игрища. Голямата част от отговорността по сигурността и сигурността на стадионите ще поемат уредниците на спортните мероприятия и притежателите на спортните обекти. Ето тук, значима роля ще имат стюардите. Те би трябвало да са подготвени и и е неуместно осъждано лице да стане стюард. Наредбата, която планува законът, ще регламентира както техните отговорности и отговорности, по този начин и пълномощията, които ще имат. В Англия, да вземем за пример, стюардите могат да задържат обещано лице на стадиона, то обаче незабавно се предава на полицейските органи.

Отново да подчертая – няма по какъв начин полицията да абдикира от отговорностите си, тъй като в Европа това се счита за част от националната сигурност. Един футболен мач може да провокира невероятни вълнения. Нека не забравяме, че войната в Босна стартира от един футболен мач.

Нашият посетител
Славчо Атанасов е роден на 14 февруари 1968 година в Карлово. Завършва Висшето военно артилерийско учебно заведение в Шумен, след което “Право ” във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий ”. През 2003-2007 година ръководи най-младия регион на Пловдив – “Тракия ”, а през 2007 година е определен за кмет на Пловдив. Народен представител от НФСБ в групата на “Патриотичен фронт ” в 43-тото Народно заседание и на “Обединени патриоти ” в 44-тото Народно заседание. Председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР