Повече от седем месеца след началото на руската инвазия в

...
Повече от седем месеца след началото на руската инвазия в
Коментари Харесай

Въпреки войната търговията с уран между Европа и Русия не спира

Повече от седем месеца след началото на съветската инвазия в Украйна и макар че Европейски Съюз се закани да понижи до най-малко комерсиалните връзки с Русия, доста страни членки не престават интензивно да въртят нуклеарна търговия с Москва за смут на украинското държавно управление и на екоактивистите, споделя Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В четвъртък товарен транспортен съд, пренасящ уран, напусна френския град Дюнкерк и пое през Северно море към съветското балтийско пристанище Уст-Луга. За малко повече от месец това е третият курс на плаващия под панамски байрак " Михаил Дудин " от френския порт до Русия с уран на борда.

Екологичната организация " Грийнпийс Франция " жигосах продължаващите доставки и се разгласи за цялостното прекъсване на търговията с нуклеарно гориво с Русия, защото тя " финансира войната в Украйна, удължава енергийната взаимозависимост на Европа и забавя прехода към възобновима сила ". При все това към този момент Европейската комисия се въздържа да включи съветския нуклеарен бранш в забранителния лист и той отсъства от последния пакет наказания, препоръчан в сряда.

" Франция съблюдава прецизно всички наказания, наложени от Европейски Съюз на Русия. Ядрените материали за гражданска приложимост не попадат под ударите на възбраните ", съобщи за АП френското външно министерство и добави, че страните членки на Европейски Съюз не считат нуклеарния бранш за основен за преустановяване на съветската експанзия против Украйна.

Самата Украйна е на противоположното мнение и приканва за нагането на наказания и на съветското нуклеарно гориво. Олег Устенко, стопански консултант на украинския президент, съобщи в сряда, че " във връзка с урана е също толкоз значимо да бъдат наложени наказания, колкото и върху петрола ". " Петрол, газ, уран, въглища, всичко това би трябвало да бъде неразрешено. Те употребяват приходите от всичко това, с цел да финансират войната ", споделя Устенко.

Според " Грийнпийс Франция " в сряда на борда на " Михаил Дудин " е бил претрупан модифициран уран, с цел да бъде превозен в Русия. По думите на Полин Бойе, енергиен деятел на организацията, честите плавания на кораба сред Русия и Франция демонстрират " доколко френската нуклеарна промишленост е попаднала под съветска взаимозависимост ".

Френските управляващи обаче са на противоположното мнение и пазят тезата, че страната не е подвластна от Русия за доставките на гориво за нуклеарните си централи, които обезпечават 67 на 100 от електричеството й, повече от всяка друга страна по света.

Е Де Еф (EDF), която ръководи всички френски нуклеарни централи, разгласи в особено изказване, че доставките на уран са " обезпечени с дълготрайни контракти за период до 20 години, а и следват политиката на диверсификация във връзка с източниците и доставчиците ".

Франция внася по-голямата част от урана, който употребява, от Нигер, Австралия и Казахстан.

" Стойността на нуклеарно гориво, изнасяно от Русия, е дребна спрямо тази на експортирания газ и нефт ", показва френското външно министерство и добавя, че възбраната му няма да повлияе изключително върху Москва. Ведомството добавя, че Франция  и Европейски Съюз възнамеряват в дълготраен проект да станат изцяло самостоятелни от съветските енергийни източници, в това число и от съветското нуклеарно гориво.

" Грийнпийс Франция " твърди, че пратка съветски уран, разтоварена по-рано този месец в Дюнкерк и забелязана от кореспондент на АП, е била превозена с камиони до цех в Линген, Германия.

Заводът в Линген е ръководен от " Фраматом " (Framatome), чийто мажоритарен притежател е точно Е Де Еф. Заводът доставя нуклеарно гориво за централи във Франция, Белгия, Швейцария, Нидерландия, Англия, Испания, Швеция и Финландия.

Изправено пред митингите на екоактивистите, немското държавно управление заяви, че е срещу доставките на уран от Русия, само че не може да ги спре, защото не са обект на европейски наказания.

В края на август обогатен уран, разтоварен от " Михаил Дудин " в Дюнкерк, потегли към долината на Рона в южна Франция, където се намират едни от най-големите обекти на френската нуклеарна енергетика, съгласно " Грийнпийс Франция ".

Френският нуклеарен бранш има серия контракти с съветския държавен енергиен колос " Росатом ", един от най-големите международни играчи в бранша, в това число и за импорт на обогатен уран, предопределен за френските нуклеарни централи и за експорт на модифициран уран в Русия.

Мултинационалната компания " Орано " (Orano), която е основана във Франция, има контракт с " Росатом " за пазаруване на модифициран уран и преобразуването му в нуклеарно гориво в завода в Северск, централен Сибир.

Съединени американски щати също внасят уран от Русия за потребностите на нуклеарните си централи. АП разкри доставки за милиони долари на радиоактивен уранов хексафлуорид от дъщерната на " Росатом " държавна компания " Техснабекспорт ", най-големият експортьор в света на първични артикули за нуклеарния горивен цикъл, за " Уестингхаус илектрик " (Westinghouse Electric) в Южна Каролина.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР