Повече от половината работодатели - 51%, предвиждат увеличение на заплатите

...
Повече от половината работодатели - 51%, предвиждат увеличение на заплатите
Коментари Харесай

51% от работодателите са готови да вдигнат заплатите догодина

" Повече от половината работодатели - 51%, плануват нарастване на заплатите през 2017 година 17% от хората, ръководещи компании, нямат опция за това. А 2% от компаниите даже ще понижат заплатите на своите чиновници ". Това сочат резултатите от годишното изследване на Българската търговско-промишлена палата, оповестени от ръководителя й Цветан Симеонов пред Нова телевизия в понеделник.

Най-сериозен растеж на възнагражденията ще има в секторите индустрия, ИТ и телекомуникации, недвижими парцели и търговия, сочи изследването на БТПП.

Според изследването на БТПП по-голямата част от бизнеса - 79%, планува заплатите следващата година да набъбнат с до 10 на 100. " Скромно от позиция на служащите е покачването, което плануват преобладаващата част от компаниите, само че това е сносно на фона на това, че през идната година не се чака сериозна инфлация ", сподели Симеонов. Между 10 и 20 на 100 от компаниите настояват, че имат желание за нарастване на заплатите с до 20 на 100, а едвам 1 на 100 от бизнеса счита да вдигне възнагражденията на чиновниците си с повече от 20 на 100.

Над 38% от предприятията заявяват, че имат желание да наемат хора, а близо 6% - да уволняват. Сред секторите, в които ще се търсят фрагменти, са ИТ и аутсорсинг, произвеждане на автомобилни елементи, произвеждане на железни произведения, произвеждане на оптика и компютърна техника.

Очаква се измежду най-търсените специалности и следващата година да са програмистите и хората, занимаващи се с поддръжка на софтуерни системи. Ще се търсят също сервитьори, готвачи и обслужващ личен състав за потребностите на туризма, общи служащи в строителството, както и интернационалните водачи.

68% от компаниите са декларирали, че плануват да раздадат бонуси за Коледа, до момента в който 20 на 100 от работодателите твърдо ще оставят чиновниците си без бонуси, а 17% още не са решили дали ще имат опция.

87 на 100 от компаниите плануват да дадат коледни
бонуси в размер до 500 лева, 9 на 100 - сред 500 и 1000 лева, а 4 % - над 1000 лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР