Повече от половината от хората, които през 2020 г. са

...
Повече от половината от хората, които през 2020 г. са
Коментари Харесай

Над половината от всички нови милиардери в света са китайци

Повече от половината от хората, които през 2020 година са нараснали своето богатство до равнища от над 1 милиарда $, са китайци. Това демонстрира годишното проучване на основаната в Шанхай аналитична компания Hurun Report за най-богатите хора на света, съобщи Уол Стрийт Джърнал.  

Въпреки пандемията световният брой на милиардерите се е нараснал през 2020 година до рекордните 3228, като новите попълнения в листата са 412. От тях китайци са 259 милиардери, повече от всички останали националности взети дружно.

Джак Ма, създателят на главната платформа за онлайн търговия в Китай – AliBaba, към този момент не е най-богатият човек в азиатската страна.

По данни на Hurun Report благосъстоянието на Джак Ма се прави оценка на 360 милиарда юана (55,6 милиарда долара), което  е с 22% повече спрямо година по-рано. Тази сума обаче го слага едвам на 4-то място измежду най-богатите китайци. Това стана откакто Ма си разреши да насочи рецензии към ръководещите от Китайската комунистическа партия, след което той изчезна от общественото пространство за няколко месеца, а първичното обществено предложение на финансовото сдружение Ant Group, част от AliBaba, което се очакваше да набере повече от 30 милиарда $ от борсата в Пекин, беше спряно от регулатора. Освен това през декември управляващите стартираха следствие по обвиняване в корист с господстващо  пазарно състояние против AliBaba.

Така в класацията на Hurun преди всичко излиза Жонг Шаншан, притежател на компанията за бутилирана вода Nongfu Spring, който има 85 милиарда $. Той се подреди и в топ 10 на най-богатите в целия свят, дружно с Илон Мъск и Джеф Безос. Неговото положение доста набъбна през септември, когато компанията му излезе на борсата и събра 1,26 милиарда $.

След него се подреждат създателят на китайската обществена мрежа Tencent Пони Ма s 75 милиарда $ (който не е родственик на Джак Ма) и създателят на най-голямата платформа за търговия със селскостопанска продукция Pinduoduo Колин Хуанг с 70 милиарда $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР