Повече от половината нови лекарства с нищо не са по-добри

...
Повече от половината нови лекарства с нищо не са по-добри
Коментари Харесай

Половината от новите лекарства са безполезни

Повече от половината " нови " медикаменти с нищо не са по-добри от по-старите, към този момент одобрени лекарства, гласи немско изследване. В него са оценени над 200 медикаменти, получили позволение за приложимост в Германия сред 2011 и 2017 година, като доста от тях участват на пазара и в останалите страни от Европа. Само за една четвърт от тях се е оказало, че имат " забележителна или огромна спомагателна изгода " по отношение на към този момент наличните лекарства. Под " изгода " се има поради намален риск от ранна гибел, намаление на признаците или усъвършенстване на качеството на живот на пациента.

За 125, или 58 на 100 от новите лечения,

 

доказателствата, че те са по-добри от към този момент съществуващите, са били недостатъчни 

 

Проучването е извършено от немската организация за оценка на здравните технологии IQWiG, а отпред на екипа е била Беате Вислер, началник на отдела за оценка на здравните технологии при медикаментите.

Европейската организация по медикаментите прави оценка всяка нова терапия, като решението се базира на информацията от лабораторни проби и клинични изследвания и в случай че изгодите от даден препарат надвишават рисковете, организацията предлага лекарството и то може да се пусне на пазара в страните от Европейски Съюз. След това всяка обособена страна също взема решение дали да утвърди за приложимост новия препарат, а също и дали той да се заплаща с публични средства. В този развой вземат участие и организациите по оценка на здравните технологии.

В проучвания още от 70-те години на ХХ век се допуска, че единствено дребна част от новоутвърдените лечения са по-добри от старите. Именно с цел да откри по какъв начин се е развил този развой, немската организация за оценка на здравните технологии е проучила 216-те нови медикаменти, навлезли на пазара в Германия от 2011 до 2017 година По закон организацията би трябвало да изследва и изследва до каква степен новите медикаменти имат спомагателни изгоди по отношение на общоприетата, към този момент наложена терапия. Това става като се преглеждат и търсят в практиката доказателствата, предоставени за изгодите от медикамента от производителя.

Засега единствено за 54 от изследваните медикаменти, или 25 на 100, е преценено, че фактически имат доста по-голяма изгода за болните, в сравнение с досегашната терапия. Други 35, или 16 на 100, са имали изгоди, които са или минимално повече, или даже не могат да се измерят. Това е било изключително очевидно в региона на психиатрията и неврологията, където едва едно от 18 нови медикаменти е било доста по-добро от към този момент съществуващите. При диабета също няма изключително усъвършенстване - там единствено 4 от 24 нови лечения са дали повече изгода за болните, в сравнение с общоприетите.

Експертите изясняват данните с това, че когато се дава позволение за приложимост на новаторски лекарства, и дребното информация за тях може да е задоволителна, с цел да получат утвърждение. Когато са прегледани данните за новите онкологични лечения, получили позволение за приложимост сред 2009 и 2013 година, експертите разкрили, че на всички е дадена зелена светлина, макар че не е имало данни за

 

" клинично значима изгода за резултата от лекуването "

 

Няколко години по-късно нищо не се е трансформирало, открили германците. Проучванията на терапиите, които се вършат след стартирането им на пазара, с цел да се следи сигурността на медикаментите, рядко се вършат напълно и разгласяват, допълват те. Анализът сочи, че едвам половината от тези изследвания са завършили в точния момент или до 5-6 години след приемане на разрешението за приложимост.

Освен това резултатите сочат, че новите лечения, които въпреки всичко имат повече изгоди, постоянно оказват помощ на дребни групи пациенти. " За цялата популация пациенти, актуалният резултат от развиването на медикаментите може би даже демонстрира по-малък напредък, в сравнение с е нашата оценка ", разясняват специалистите.

Според проф. Джъстин Стебинг, онколог в Imperial College London, това не е тъкмо по този начин. " Развитието е в посока персонализирана медицина, което значи, че актуалната медицина лекува точния пациент с точното лекарство в точното време ", изяснява той. " Всеки болен може да се лекува друго, само че изгодите от лекуването на дребна част от пациентите са доста по-големи, без значение че препаратът няма резултат върху всички, наранени от дадена болест ", добавя той.

Специалистите от немската организация обаче означават, че и пациентите, и лекарите, заслужават да имат цялостна информация какво да чакат от избрана терапия, а неналичието на задоволително данни за резултата от лекуването и по какъв начин то може да се съпостави с други лечения вършат това невероятно. Те считат, че регулаторните органи би трябвало да не са толкоз толерантни към къси и непълни изследвания за кандидатстващите за позволение за приложимост лекарства. За да потвърдят производителите, че новите медикаменти са ефикасни и безвредни, изследванията им би трябвало да са дълготрайни и да обгръщат повече пациенти. Това обаче ще оскъпи в допълнение новите лечения и ще забави достъпа на пациентите до тях.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР