Повече от половината българи смятат, че коронавирусът е опасен, но

...
Повече от половината българи смятат, че коронавирусът е опасен, но
Коментари Харесай

Вирусът у нас: Над 1/2 от българите са на мнение, че Covid-19 е опасен колкото силен грип

Повече от половината българи считат, че коронавирусът е рисков, само че в последна сметка е просто като мощен грип, а една пета от хората го подценяват и са на мнение, че напрежението към него е по-скоро „ шумотевица и суматоха “.

Въпреки това обществото още дава заем на доверие към ограниченията и ги прави оценка позитивно в съпоставяне със обстановката в други страни. Това сочат данните от последното експресно изследване на „ Галъп интернешънъл “.

От „ Галъп “ регистрират, че за разлика от преди седмица в този момент проличава, въпреки и дребен, растеж на страха. Пренебрежителната прекаленост към инфекцията губи позиции, а извънредно тревожната реакция пораства.

Близо 54% считат, че България се оправя относително сполучливо на фона на доста други страни и по шестобалната канара дават оценка „ добър “ на институциите.

Близо половината от интервюираните са на мнение, че Борисов ще се оправи с рецесията.

Страховете за приходите не са за занемаряване. 7 на 100 споделят, че към този момент са изгубили работата си, други 4 % виждат заплаха това да се случи.

18 на 100 споделят, че не са без работа, само че приходите им са мощно намалели, а 15 % чакат спад на фамилните финанси.

74,5% споделят мнението, че системата е можело да се приготви по-добре в летните месеци.

Проучването е извършено в интервала 12-15 ноември измежду 810 души и е финансирано със лични средства на организацията.

Продължава усилването на лечебните заведения и обезпечаването на страната с всички нужни лекарства . Броят на оздравелите от COVID-19 се усилва, като по-сериозен напън върху здравната система има в регионалните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това стана ясно на работна среща при премиера Бойко Борисов, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че  за петте по-натоварени регионални центъра е основана организация за повишение на болничния потенциал , както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Началникът на ВМА и ръководител на щаба за битка със болестта Венцислав Мутафчийски съобщи, че  във ВМА се разкриват още 4 клиники за коронавирус лекуване .

На срещата стана ясно още, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с нужните лекарства. Проблем е презапасяването на хората с медикаменти, но  в допълнение 20 000 опаковки от най-търсените лекарства следва да влязат на свободния пазар . Осигурени са и медикаменти за бременните дами.

В рамките на срещата бяха изразени запаси във връзка с всеобщото тестване . Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев това би дало само „ моментна фотография “, която обаче след 24 часа ще бъде друга.


Пожарникари потеглят на инспекции за сигурност из COVID-отделенията
В сходство с получените инструкции от министър-председателя за  осъществяване на инспекции на новосъздадените отделения за лекуване на COVID-19  от през днешния ден пожарната стартира инспекции и съвещания с ръководителите на болнични заведения. Идеята е да се обезпечат задоволително безвредни условия за престояване на пациентите и да се предотврати възможен драматичен случай. Това съобщи шефът на пожарната старши комисар Николай Николов, заяви БГНЕС.

С министъра на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов уточнихме, че най-важното е да можем бързо и безвредно да евакуираме лежащо болните хора . Тежка задача, само че не непостижима. На второ място - да проверим построените съоръжения. Това са известителни, пожарогасителни, кислородни, електрически и други съоръжения, които поддържат живота на пациентите вътре “, съобщи той. Ще бъде тествано и дали медицинският личен състав е осведомен с ограниченията за сигурност.

Към сегашния миг инфектираните с ковид чиновници от пожарната сигурност са под 200, което е под 2% от целия състав.
Данните от последното денонощие
814 са новите случаи на ковид  у нас. Направени са 2716 PCR теста, което значи, че още веднъж всяка трета проба е позитивна, сочат данните на Единния информативен портал.  

За последните 24 часа са  умряли 39 души .

Активните случаи на COVID-19 сега са 66 746.  В лечебни заведения се лекуват 52 47 души , а 293 са в тежко положение. Броят на  излекуваните за последното денонощие е 570 . Най-много случаи има в София - 193, Бургас - 81 и Кюстендил и Варна - 64.

Заради ковид Здравната каса удължава служебно протоколите за терапия на хронично болните пациенти.  Удължават се и протоколите за скъпоструващо лекуване - отчасти и напълно заплащано от касата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР