Повече от половината българи смятат, че България не се управлява

...
Повече от половината българи смятат, че България не се управлява
Коментари Харесай

„Галъп“: Над половината българи смятат, че страната не се управлява според волята на хората

Повече от половината българи считат, че България не се ръководи съгласно волята на хората. Това демонстрират данните от изследване на „ Галъп интернешънъл “ за поддръжката за демокрацията по света.

Снимка: Галъп интернешънъл

Така са дали отговор 61%. Това ни подрежда на трето място в света по недоволни жители. Преди нас са Босна и Херцеговина и Пакистан, а след нас – Румъния и Молдова.

Снимка: Галъп интернешънъл

На въпроса „ Смятате ли, че изборите във вашата страна са свободни и почтени “ 49% от българите дават отговор с „ Не “. По този индикатор сме пети в света. Преди нас са единствено Босна и Херцеговина, Нигерия, Ирак и Кения.

Снимка: Галъп интернешънъл

В международен мащаб 44% считат, че изборите са почтени и свободни, а една трета не се съгласява. Изборите са считани за свободни и почтени в Индия (66% утвърдителни отговори), Европейски Съюз (особено западните страни – към 68%, само че осезаемо по-малко в източните – 36%). Канада и Съединени американски щати също имат релативно високи дялове в обществата си, вярващи в честността и справедливостта на вота. В Африка, Западна Азия, и Русия се оказва, че хората, които считат, че изборите не са свободни и почтени, са повече от тези, които считат че страната им се ръководи по волята на народа.

Снимка: Галъп интернешънъл

И въпреки всичко 51% от българите имат вяра в демокрацията по принцип. А най-вече позитивни отговори на въпроса „ Съгласни ли сте, че демокрацията може и да има своите дефекти, само че е най-хубавата система на ръководство “ са дали Швеция, Австрия, Германия, Швейцария и Косово.

Снимка: Галъп интернешънъл

Държавите от Европейски Съюз наподобява в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, макар минусите си (71%). Тези настройки обаче са по-силно изразени в западните страни от Съюза (77%), в сравнение с в източните (60%).

Снимка: Галъп интернешънъл

Европейските страни отвън Европейски Съюз също харесват демокрацията, само че не със същата убеденост (57%). Има и изключения, да вземем за пример, Косово – една от страните в световен мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за ръководство.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, само че въпреки всичко в райони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка позитивните настройки не са толкоз мощно изразени – към 50%, за разлика от западните елементи на света.

Снимка: Галъп интернешънъл

Случаят с Русия е изключително забавен – там единствено 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-хубавата форма на ръководство, а 13% не са съгласни, една трета се двоумят, а друга една трета не знаят по какъв начин да отговорят.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР