Повече от половината адвокатски колегии в страната излязоха с обща

...
Повече от половината адвокатски колегии в страната излязоха с обща
Коментари Харесай

Адвокатски колегии от цялата страна против избора на Атанасова и Белазелков

Повече от половината адвокатски колегии в страната излязоха с обща позиция до Народното събрание, с която приканват за анулация на решението за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии. Общо 14 от 27-те адвокатски колегии желаеха от Народното събрание да прояви " разсъдък, морал и отговорност " и да ревизира решението си.

Решението на Народното събрание бе обнародвано в Държавен вестник във вторник, което значи, че до 7 дни Атанасова и Белазелков би трябвало да положат клетва. Това съдържа огромна капацитет за сериозен политически скандал, в случай че президентът Румен Радев не се появи на клетвата на двамата съдии.

По сходен метод президентът Росен Плевнелиев блокира избора на Венета Марковска за парламентарен арбитър, като излезе от залата преди тя да постави клетвата си.

Този сюжет не би трябвало да породи някакво правно деяние, само че по времето на Плевнелиев бяха въвлечени всички виновни институции, които заедно попречиха на Марковска да стане член на Конституционен съд. В сегашната обстановка сходно нещо е невероятно.

Ръководствата на 14 адвокатски колегии упорстват ръководителят на Народното събрание, президентът и шефовете на двете висши съдилища " в границите на пълномощията си да заявят ясна и безапелационна позиция по по този начин осъществения избор, който при реализирането си би опорочил по безвъзвратен метод активността на Конституционния съд като институция, която е финален поръчител на правовия ред ". 

Причината е, че Народното събрание категорично записа в решението за избора на Белазелков и Атанасова, че двамата ще изкарат цялостни 9-годишни мандати. Това се случи единствено няколко дни, откакто Конституционният съд категорично разгласи, че двамата нови съдии би трябвало да изкарат непълни мандати, тъй като са определени с две години закъснение от Народно събрание.

" Начинът на избиране на претендентите и провелата се процедура, както и единствено чисто формалното съблюдаване на законовите условия за заемане на длъжността, повдигнаха значими въпроси ", се споделя в позицията на адвокатските сътрудници.

Тя е подписана от управленията на адвокатските колегии в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Плевен, Пловдив, Силистра, Сливен и Смолян. Прави усещане отсъствието на адвокатската гилдия в София, която е най-голямата в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР