Повече от половината (58%) от световното население смята, че през

...
Повече от половината (58%) от световното население смята, че през
Коментари Харесай

Здравето и ваксините - световни тенденции и къде сме ние

Повече от половината (58%) от международното население счита, че през идващите 25 години хората фактически ще бъдат по-малко здрави . Една трета не се съгласяват, а 10% не могат да преценяват, демонстрира световно широкообхватно изследване на " Галъп Интернешънъл "

Регионите, където хората са по-песимистични, са Източна Азия и Океания, Европейски Съюз и Северна Америка, до момента в който останалата част от Азия е измежду районите, които са съгласни в най-голяма степен. Нагласите постоянно са отражение на разнообразни условия, като възгледите на хората за актуалното качество на живот, ориентировка към здравословни привички и техните национални здравни системи и стандарт на живот.

Хората в страни като, да вземем за пример, Северна Македония, ОАЕ, Босна и Херцеговина, Боливия, Ирак и така нататък наподобяват най-уверени, че човечеството ще стане по-малко крепко - в тези страни има дялове от по 70-80%. Най-малко склонни да се съгласят с сходно изказване наподобяват хората в страни като Индонезия, Швеция, Германия, Нидерландия, Сиера Леоне и др.- едвам към 40%.

Хората по света са съгласни, че релативно скоро ще има ваксини, които ще оказват помощ за изгубването на заболявания, които сега са мъчно лечими или изцяло нелечими . 71% от запитаните са изразили мнение, че през идващите 25 години ще бъдат налични ваксини, които ще отстранен заболявания като полиомиелит (детски паралич) и СПИН. 18% от интервюираните не са съгласни и малко над една десета не са сигурни по какъв начин да отговорят.

Европа е склонна да бъде малко по-скептична към това изказване, в сравнение с други изследвани райони. В Европа също по този начин има доста по-висок дял на отговори " не мога да преценява ". Страните с ниски приходи наподобяват по-обнадеждени по този въпрос спрямо по-богатите страни. Може би имунизациите носят повече вяра, където са по-необходими - защото стопанските системи с ниски приходи са непропорционално наранени от тези заболявания.

В страни като Виетнам, Кот д`Ивоар, Гана, Тайланд и Филипините 80-90% от хората имат вяра, че скоро ще има налични ваксини за изличаване на заболявания, които са сложни за лекуване. Най-скептични са хората в Япония, Чехия, Руската федерация, Люксембург и Италия.

На фона на международните трендове българите наподобяват малко по-скептични - може би поради традициите и полезностите у нас във връзка с упованията си за бъдещето. Обществото ни постоянно дава отговор сходно на други страни от Европейски Съюз, въпреки и в някои връзки да сме по-близо до европейските страни отвън Европейски Съюз. Често съмнението (или несигурността) за бъдещето у нас заема съществени стойности.

Българите сме по-склонни да мислим, че в обозримо бъдеще ще бъдем по-малко здрави - две трети от запитаните дават отговор по този начин, а 22% са по-големи оптимисти. Около една десета не могат да преценяват. В това отношение обществото ни наподобява малко по-скептично в съпоставяне със междинните регистрирани дялове за страните от Европейски Съюз.

Въпреки това увереността, че в идващия четвърт век ще бъдат открити ваксини и медикаменти, които да заличат дефинитивно заболявания като, да вземем за пример, СПИН и детски паралич в страната ни е постоянна - 64% имат вяра, че такива ваксини скоро ще бъдат налични и двете заболявания ще бъдат заличени. 16 на 100 не са склонни да имат вяра в тази догадка, а 20% не могат да преценяват. Дяловете у нас са сходни (макар и малко по-ниски) с тези, регистрирани в останалите европейски страни и при нашите съседи.
 Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН
Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН

Той е 89 пъти спрямо спорове и тероризъм
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР