Повече от петнадесет години гръцкият археолог Калиопа Лимнеос-Папакоста търси златното

...
Повече от петнадесет години гръцкият археолог Калиопа Лимнеос-Папакоста търси златното
Коментари Харесай

40 години търсихме без резултат, точно да се откажем и се появи ръката на Александър Велики

Повече от петнадесет години гръцкият археолог Калиопа Лимнеос-Папакоста търси златното руно на античната история на Гърция, а точно скъпата гробница на Александър Велики.

През всичките тези години тя и екипът ѝ неуморно копаят в градините Шалалат в Александрия, Египет - градът, наименуван на великия поробител.

Борейки се с водата, която непрекъснато залива разкопките, тя и нейните сътрудници претърсват слой след слой александрийска история.

Сега те са достигнали до основите на Александрия, откривайки първите пътища, издигнати в града, както и основите на голяма социална постройка, дълга над двеста метра, която към момента не е разкрила изцяло.

Историческите данни сочат, че след гибелта си във Вавилон тялото на Александър Велики е мумифицирано и заровено в Египет, по-точно в храма на Зевс Амон в оазиса Сива.

Това беше желанието на великия военачалник. Ето за какво археолозите търсят гробницата му в Египет и по-специално в Александрия.

След години на разкопки и разкриване на антични исторически артефакти без никакви следи от гробницата на Александър, гръцкият археолог е подготвен да се откаже през 2018 година

Сякаш с магическа пръчка обаче ненадейно е открита девствено бяла мраморна ръка, която съживява очакванията ѝ. Сякаш заровената скулптура, на която принадлежеше ръката, желае да й каже, че би трябвало да продължи задачата си.



Александър Велики, както е изобразен на гробницата на Александър. Калиопа Лимнеос-Папакоста към момента търси мястото, където почива. Кредит: Ronald Slabke/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3. 0

Както Папакоста съобщи по гръцката телевизия през май 2018 година, "Четиринадесет години търсихме без резултат. Бях толкоз изтощена и един ден си споделих: "Край, отхвърлям се. Точно един час преди тръгването ни, откакто спряхме разкопките, почвата се отдръпна от едната страна и се появи ръка... изпитах благоговение. "Моят Александрос " ми се разкрива. "

Александър е изискал да бъде именуван "син на Зевс Амон " и не е желал да бъде заровен дружно с татко си Филип в Егея.

Според ранните историци, когато Александър умира ненадейно през 323 година прочие н. е. във Вавилон, тялото му е мумифицирано, сходно на фараона, който е бил, и сложено в златен ковчег, с цел да бъде пренесено в Сива.

Желанието му обаче не е изпълнено. Погребалната кола с тялото на Александър е отвлечена в Сирия от един от неговите генерали, Птолемей I Сотер.

В края на 322 година или началото на 321 година прочие н. е. Птолемей препраща тялото в Египет, където е заровено в Мемфис, който е бил център на ръководството на Александър в Египет.

Докато Птолемей е имал тялото на великия поробител, неговите генерали Пердика и Евмен са имали доспехите, короната и царския жезъл на Александър.

В края на четвърти или началото на трети век прочие н. е. тялото на Александър е пренесено от гробницата в Мемфис в Александрия, където Птолемей Филаделф го погребва още веднъж.

По-късно наследникът му Птолемей Филопатор слага тялото на Александър в общинския пантеон в Александрия.

Според Паусаний мавзолеят се наричал "Сома ", което на гръцки значи "тяло ".

Към 274 година прочие н. е. е известно, че Александър е заровен в Александрия, а гробницата му се трансформира в централна точка за птолемейския фетиш към Александър Велики.

Ново изобретение удостоверява убеждението, че Александър Велики в действителност е заровен в Александрия
Артефактът, открит в последния ден на разкопките от Папакоста и нейния екип, се оказва ранна елинистическа скулптура, носеща отличителните белези на Александър Велики.

Това доста окуражава неуморните археолози да продължат разкопките си.

"Статуята се откри пред мен и ми подаде ръка! " Папакоста сподели тогава. "Помолих се на Бог да видя по какъв начин се обръща ръката, с цел да схвана дали носи копие, с цел да потвърдя, че принадлежи на Александрос Велики Носителя на копие, който е основан със същата техника на Лизип, т. е. с наклонена встрани и надолу глава. "

"Както пишат източници като Плутарх, Александрос говорел на Зевс, гледайки напряко надолу, и казвал: "Аз числя се на Земята. Ти се грижи за Олимп ", отбелязва тя.

Папакоста прибавя: "Голяма благословия е, че тази скулптура, която доста археолози търсеха в продължение на доста години, беше открита от гръцка задача. "

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР