Повече от милион афганистанци са избягали от страната от октомври

...
Повече от милион афганистанци са избягали от страната от октомври
Коментари Харесай

Специално пред БНТ: От първо лице за тежкото положение на жените в Афганистан

Повече от милион афганистанци са избягали от страната от октомври насам, когато талибаните поеха ръководството. Причините са гладът след колапса на стопанската система и страхът от репресии. Особено тежко е ситуацията на дамите. В продължение на два дни Екологичен потенциал провежда поредност от събития, с цел да бъде чут гласът им.Екипът на предаването " Светът и ние " беседва с Шахарзад Акбар, ръководител на самостоятелната афганистанска комисия за човешките права.

Акбар подчертава върху тежкото състояние на дамите в Афганистан.

" Много е мъчно да си жена в Афганистан, рестриктивните мерки са големи. Жените се третират като престъпно проявени и талибаните желаят те да бъдат затворени в домовете си ", добави Акбар.

Жените нямат право да бъдат притежатели на компании, могат да работят единствено в просветителната сфера и опазването на здравето.В доста провинции девойките нямат достъп до обучение.

Тя разяснява, че срещата в Осло е била прелиминарен диалог по тематиката, само че не е дала действителен резултат.

В страната има задържани дами, повода за това не е известна, акцентира Шахарзад Акбар. И добави, че режимът на талибаните не е спазил нито едно от своите обещания.

По отношение на филантропичната рецесия Акбар е безапелационна, че хората не могат да живеят единствено с филантропична помощ.

" Трябва да намерим нови решения благодарение на интернационалната общественост, с цел да разгадаем филантропичната рецесия ", добави Шахарзад Акбар.

Тя е безапелационна, че Европейски Съюз би трябвало да застане зад афганистанските дами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР