Повече от - емблематичното за родопския град съоръжение , обществената

...
Повече от - емблематичното за родопския град съоръжение , обществената
Коментари Харесай

Фирма на няколко месеца и с 500 лв. капитал ще оборудва Планетариума в Смолян

Повече от - емблематичното за родопския град оборудване, публичната поръчка за доставка на ново съоръжение, която бави и целия план, най-сетне, наподобява, е към своя край. Или може би не напълно. в надпреварата и бе определен реализатор - това е неотдавна основана компания с 500 лева капитал. Изборът идва над 2 месеца откакто бяха отворени техническите предложения в търга и повече от 3 месеца откакто беше в началото оповестена поръчката. Той обаче слага някои съществени въпроси, които може да забавят в допълнение края на реконструкцията.

Повече от - емблематичното за родопския град оборудване, публичната поръчка за доставка на ново съоръжение, която бави и целия план, най-сетне, наподобява, е към своя край. Или може би не напълно.

в надпреварата и бе определен реализатор - това е неотдавна основана компания с 500 лева капитал. Изборът идва над 2 месеца откакто бяха отворени техническите предложения в търга и повече от 3 месеца откакто беше в началото оповестена поръчката. Той обаче слага някои съществени въпроси, които може да забавят в допълнение края на реконструкцията.

Поръчката пристигна със съществено забавяне - близо 2 години след, с което сложи под подозрение довършването на реконструкцията на смолянската емблема. Първо, тъй като машините са нужни, с цел да приключи строителството, " което е готово на 85% " все още, настояват от общината и от компанията реализатор - " Иса 2000 ". И второ, тъй като наподобява, че апаратурата може да попречи на усвояването на средствата, доколкото остават броени месеци за осъществяване на другояче комплицираните процедури и заложените периоди са извънредно незадоволителни. Това пък настояват евентуални претенденти в свои писма до локалната администрация, които желаеха периодите да бъдат удължени, само че това не се случи - с цел да се усвоят средствата, общината би трябвало да бърза.

Фирмата, която в този момент бе определена за реализатор на поръчката за съоръжение - " ПСП Стеза ", е основана единствено няколко месеца по-рано и е записана 15 дни след публикуването на поръчката на уеб страницата на Агенцията по публичните поръчки.
Реклама
В документите на възложителя е сложено условие за опит, какъвто сдружението победител явно не има поради късия си период на битие. Заради неналичието на предишни изпълнени планове " ПСП-Стеза " е отбелязала, че ще разчита на подизпълнител за по-голямата част от дейностите - италианската Скайпойнт СРЛ (Skypoint SRL).

Другите двама участници в конкуренцията - българската " Контракс " и румънската GBC EXIM, са отстранени от конкуренцията с претекста, че техническите им оферти не са съобразени с условията на възложителя, като техните ценови предложения въобще не са отворени.

Към момента тече срокът за обжалване на решението, само че в платформата на Комисия за защита на конкуренцията към момента не е маркирана постъпването на такава. От общината сбито обясниха, че " нормативната уредба планува възложителят да подписа контракт в едномесечен период след влизане в действие на решението за установяване на реализатор ". Което ще рече, че други спънки няма и един път щом изтече срокът и решението не е обжалвано, ще се пристъпи към сключването на контракта.

От предходното изказвания на общината стана ясно, че тази е единствено първата от общо две поръчки, които следва да бъдат оповестени за доставка и монтаж на нова инсталация. Що се отнася до втората поръчка, от администрацията разясниха, че " текат финални разяснения на механически параметри, продукти, взаимно свързани съставни елементи, само че планът е с висок приоритет и чакаме до няколко седмици процедурата да бъде оповестена и да има определени реализатори по обособените съставни елементи в идващите месеци ". Това евентуално значи, че и последващата поръчка ще е със относително къси периоди за осъществяване. Новоизлюпен победител " ПСП Стеза " е записана на 20 февруари т.г. - броени дни откакто е оповестена и поръчката за инсталация (3 февруари). Седалището ѝ е в гр. София, жк " Люлин " 3, бл. 318, а притежател на капитала от 500 лева и шеф е Стефан Захариев посредством свое друго еднолично сдружение - " Стеза ", записано на същия адрес.
Реклама
Офертата на неотдавна основаното сдружение по търга за съоръжение на смолянския планетариум е за 1 775 700 (без ДДС) - единствено 275 лв. по-ниска от прогнозната стойност. В търга цената образува единствено 40% от общата оценка. Останалите 60% са " параметри, подлежащи на спомагателна оценка ", в което се включват методът, по който ще се изработят проекторите, мрежата от компютри и прочие Постановената от общината оценка на сдружението е 98.72/100 точки.

Фирмата е показала, че ще извърши всички действия в изискуемите (макар и кратки) периоди - ще достави апаратурата за 180 дни, ще я инсталира за още 30 дни и ще образова личния състав - за единствено 5 дни.

Според показаната информация на електронната платформа на Агенцията по публичните поръчки " ПСП Стеза " е оповестила, че неин подизпълнител е италианската компания Skypoint SRL, която ще поеме 80% от общия размер на поръчката. Конкуренти с опит Другите две сдружения, които са подали предложения, са българската компания " Контракс " и румънската GBC EXIM. Първата в своите документи споделя и част от предходния си опит в миналите 3 години, като измежду обектите са Народна астрономическа обсерватория " Славей Златев ", Кърджали, Народна астрономическа обсерватория и планетариум " Николай Коперник " във Варна и Астрономическа обсерватория и планетариум в Ямбол.

Дружеството обаче е отстранено. Едно от основанията е препоръчаните от тях два разновидността на купол, като не са показали " кой от тези два разновидността оферират за осъществяване ". Освен това компанията предложила купол от алуминий с 1.1 мм дебелина на панелите, до момента в който възложителят определил те да са с 1 мм дебелина, изясняват от общината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР