Повече от една четвърт от българите, които ползват интернет, пазаруват

...
Повече от една четвърт от българите, които ползват интернет, пазаруват
Коментари Харесай

Българите масово пазаруват онлайн, вижте какво обаче…

Повече от една четвърт от българите, които употребяват интернет, пазарят и онлайн в мрежата, демонстрират данни от изследване на Евростат за настройките на интернет-потребителите в Евросъюза през 2017 година, представени от Българска телеграфна агенция.

За последните пет години делът на хората у нас, които пазарят по интернет, е повишен повече от два пъти - от към 10 % през 2012 година - до 27 % през м.г., демонстрират настоящите данни на европейската статистика. Хората от градовете у нас пазарят съвсем двойно повече онлайн от хората в селата, демонстрира още анализът на Евростат.

Сред Топ 5 на най-честите покупки в Интернет за българите най-голям дял заемат стоките за дома - 73 %. Следват: пътувания или хотелски резервации - 26 %, билети за разнообразни събития - 15 %, покупка на облекла или спортни артикули - към 14 %, разнообразни типове електронно съоръжение - също 14 % и други

Най-малко българите са купували онлайн следните артикули: медикаменти, храни и питиета, както и филми и музика - приблизително сред 4-5 %.

Като най-често срещани проблеми при извършването на покупки онлайн българите дефинират следните фактори: компликации при намирането на информация по отношение на гаранции и други законови права; доставка на неправилни или развалени стоки; крайните разноски са по-високи от посочените ( нормално по-висока цена за доставка, непредвидена такса за транзакция); проблеми, свързани с машинация (стоките не са получени въобще, финансови загуби в резултат на корист с данните от кредитната карта на купувача и др.); компликации при подаване на недоволство и искане на обезщетение или приемане на неудовлетворителен отговор след подадено недоволство.

В Европейски Съюз онлайн пазарят към 68 на 100 от потребителите

Средният % на пазарувалите онлайн в Европейски Съюз е към 68%, демонстрират данните на Евростат. Най-висок дял на онлайн-пазаруването е регистриран във Англия – 86%, Швеция – 84%, Дания, Германия, Люксембург и Нидерландия – 82% и други Най-нисък е делът на онлайн-купувачите в Румъния - 23 на 100, България - 27 на 100 и Кипър - 39 на 100.

По-голямата част от покупките на европейските електронни купувачи включват облекла и спортни артикули – 64%, пътни и ваканционни визити – 53%, артикули за бита – 46%, билети за събития – 39%, книги, списания и вестници -34%.

Четирима от всеки 10 е-купувачи в Европейски Съюз заявяват, че са изразходвали от 100 - до 500 евро за онлайн-покупките си през предходната година.

Според калкулации на специалисти онлайн продажбите в международен мащаб през 2020 година се чака да доближат 4 трилиона $ - по отношение на 1,6 трилиона $ през 2016 година, като сходни темпове за напредък са заложени и за онлайн търговията в Европейски Съюз.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР