Повече от два часа продължава дебатът по ветото на президента

...
Повече от два часа продължава дебатът по ветото на президента
Коментари Харесай

Четири партии и един изключен подкрепят ветото на Радев и против паравани на изборния процес

Повече от два часа продължава дебатът по ветото на президента върху измененията, признати от Народното събрание в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

Депутатът от Демократична България Надежда Йорданова разяснява, че ще поддържа ветото на президента. Тя е безапелационна, че те нарушават Конституцията, взривяват доверието в изборния развой и са " политическо двуличие ". " Връщаме силата на гумичката и молива, отхвърляме машините, сътрудници, подкрепете ветото ", сподели тя.

На нейното изявление Георг Георгиев от ГЕРБ отговори, че Демократична България са се срещали евентуално с президента Румен Радев. Аргументите на партията на Бойко Борисов са в интерес на измененията и " за " отменяне на ветото.

Атанас Славов от Демократична България разгласи, че парламентарната им група ще даде измененията в Изборния кодекс на Конституционния съд.

" Български напредък " ще поддържа ветото на президента и даде висока оценка на юридическия екип на Румен Радев, сподели националният представител Александър Николов. Въпреки огромното предпочитание на болшинството, изборите въпреки всичко ще бъдат извършени с машини, уточни той.

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия проучва доверието, сигурността и настояванията резултатите от ЦИК да дават отговор на действителните.

" ИК в този момент е по-добър от преди да бъде изменен: вкарва се заслон вместо задни стаички, вкарва се видеонаблюдение, проба на отдалечено гласоподаване, по-широк достъп до изходния код за гласоподаване, усъвършенства организацията на гласоподаване в чужбина ", изброи Вигенин.

Радев нападна тъкмо тези детайли, които левицата счита, че усъвършенстват изборното законодателство - изрази мнението на Българска социалистическа партия депутатът. Края на март вероятни избори вижда Вигенин и още възстановяване на ИК посредством съвещание на Комисията по правни въпроси. Българска социалистическа партия ще отхвърли ветото, разгласи той.

Асен Василев от " Продължаваме промяната " не вижда потребност да се отваря ИК за промени, с цел да " се слагат паравани ", опроверга и останалите промени в закона. Отворихте огромна врата за операции и върнахте порочните практики " с хартиения тип на изборите ", безапелационен е той.

Явор Божанков, който бе изключен от Българска социалистическа партия, точно поради позицията си разгласи: " Да отменяш права е подло, да се бориш за избори по подобен метод - е нечестна победа. Промените в ИК са удар против парламентаризма, против демокрацията, безапелационен бе той. Не съм вярвал, че Българска социалистическа партия ще реанимира ГЕРБ и се надявам, че сътрудниците няма да го причинят на Българска социалистическа партия и на България, съобщи към този момент самостоятелният народен представител.

Иво Атанасов, някогашен народен представител на Слави Трифонов, в този момент от Политическа партия изрече мнение, че е налице " коалиция на операцията ". За две от партиите нещата са ясни, че са факири на манипулирания избор. Учудващо е какво прави Българска социалистическа партия в тази коалиция, пита той.

От Движение за права и свободи народни представители не са вземали думата в дебата.

ПГ на " Възраждане " са срещу хартиената бюлетина и чувалите. Петър Петров счита, че в случай че останат измененията, ще има 120 000 недействителни бюлетини на идващите избори.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР