Повече от два часа народните представители обсъждаха създаването на парламентарна

...
Повече от два часа народните представители обсъждаха създаването на парламентарна
Коментари Харесай

След уроци по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

Повече от два часа народните представители обсъждаха основаването на парламентарна комисия, която да проверява съглашението за пренос на природен газ с турската компания „ Боташ “, подписано при служебния кабинет на Гълъб Донев.

Макар всички изявления от трибуната да бяха в поддръжка на основаването на такава комисия, дебатът продължи часове, а националните избраници си взеха две почивки от по 30 минути.

На фона на предизвестията от ГЕРБ, че има риск от повишаване на горивото през януари, изключително мощно от най-високата естрада ехтеше словосъчетанието „ естествена газ “, а Българска социалистическа партия и " Възраждане " използваха случая за политически офанзиви в интерес на съветския монополист " Газпром "

Според Цончо Ганев от „ Възраждане “, повишаването на природния газ в страната е резултат от дейностите на „ розовите от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, които обясняваха какъв брой е неприятна и недемократична е газта от Русия и какъв брой хубаво е да сме диверсифицирани от американската газ, “ съобщи неведнъж той.

Според Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия, „ демократичната естествена газ " щяла да е на " четири пъти по-висока цена “.
Поскъпването на природния газ на европейските пазари беше предизвикано точно от " Газпром " още в края на 2021 година - в навечерието на съветската инвазия в Украйна.През януари 2022 година цената на природния газ в България, който идваше главно от Русия стигна 133,81 лева, а три месеца по-късно " Газпром " сами взеха решение да прекратят доставките след отхвърли на държавното управление да им заплаща в рубли.Най-скъп беше природният газ през септември 2022 година (354,03 лева.), когато и европейският показател стигна рекордно високо равнище (до 290 евро в края на август 2022) и от този момент цената върви устойчиво надолу.
Особено в подтекста на притеснителните резултати от последното издание на - слушайки дебата в пленарна зала, можем да предположим, че казусът с грамотността у нас не е от в този момент и само се е задълбочил.

Депутатите в последна сметка сътвориха краткотрайна комисия, която би трябвало да ревизира обстоятелствата към съглашението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската енергийна компания " Боташ ".

Сделката беше подписана на З януари 2023 година и е със период от 13 години.

Договорът беше подписан от служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев. Новината за това пристигна без предварителна поръчка, а по-късно беше шумно рекламирана като огромен триумф, осъществен с дейното присъединяване на президента.

Параметрите на контракта не бяха показани пред Народното събрание, а договорката в този момент се ревизира и от Европейската комисия. По този метод, България рискува както стотиците милиони за такси, които ще заплаща, по този начин и наказания от Европа.

Създаването на анкетната комисия става по предложение на Българска социалистическа партия, които упрекнаха служебния кабинет на Румен Радев в " политическа случка " с турската компания и " незаконно държание в областта на енергетиката ".

Комисията в Народното събрание ще работи един месец и ще проучва изискванията по съглашението и неговия резултат, директен и индиректен, за енергийната система на България, както и подписаните контракти за доставка на газ в България през последните две години.

За ръководител на комисията беше определен Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, някогашен зам.-министър на енергетиката.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР