Повече от 90 процента от населението на света ще се

...
Повече от 90 процента от населението на света ще се
Коментари Харесай

90 процента от световното население ще се сблъска едновременно с екстремни жеги и суша

Повече от 90 % от популацията на света ще се сблъска с последствията от комбинирането на рискови горещини и суша, настояват учени от Оксфордския университет. Според изследване, оповестено в списание , това ще изостри обществените неравенства и ще подкопае напъните за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в атмосферата.

Комбинираните събития от суша и горещи талази (CDHW) се смятат за един от най-лошите климатични стресови фактори, застрашаващи устойчивото развиване на човечеството. Физическите механизми в основата на CDHW обаче и тяхното влияние върху обществената среда остават едва разбрани. За да предскажат по какъв начин световното стопляне ще се отрази на рисковите горещини и суша, откривателите са употребявали широкомащабен климатично-хидрологичен модел, състоящ се от 111 детайла.

В най-лошия сюжет, при който въглеродните излъчвания са високи, честотата на рисковите комбинирани събития ще се усили 10 пъти в международен мащаб, с неравномерно негативно влияние върху селскостопанските екосистеми и социално-икономическата продуктивност до края на 21 век, гласи един от изводите в изследването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР