Повече от 700 млади певци, танцьори и инструменталисти ще представят

...
Повече от 700 млади певци, танцьори и инструменталисти ще представят
Коментари Харесай

Напеви от Северозапада събира в Монтана таланти от цялата страна

Повече от 700 млади артисти, танцьори и инструменталисти ще показват своя гений и хубостта на фолклорното изкуство на Северозападна България в програмата на 11-ия Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада " в Монтана. Участниците са от цяла България. С видеоклипове в състезанието ще се включат даровити деца, живеещи в Украйна и Франция.
Конкурсната стратегия ще бъде открита на 3 май, а първи пред публиката ще излязат деца от танцова школа "Берковска китка " от града под Ком, с ръководители Елена и Валентин Иванови. 14 танцьори на възраст от 5 до 12 години ще изпълнят 5 достоверни хора, описа Елена Иванова.
"Децата с голямо предпочитание танцуват, надъхани са, много въодушевени са и се надявам, че ще има едно положително показване от тяхна страна. Ние участваме за пета година в този конкурс, взели участие сме и с по-големия състав, деца от 14 до 18 години. Винаги сме печелели второ, трето място ", сподели Иванова.
В първа възрастова група ще вземат участие и танцьорите от детска градина "Калинка " в Монтана. Техен началник е 21-годишният помощник-хореограф на школата по национални танци към Младежкия дом в Монтана Николай Спасов.
"25 деца ще изиграят хорцето "Опни ми, тропни ми - шарени чорапки ", то е обвързвано с едно друго хоро - "Мари, момиченце ", и по-късно ще изиграят Еленино хоро. Танците за състезанието ги подготвихме за два месеца, като аз вървя в градината два пъти в седмицата. Децата ме слушат, доста са положителни. Любимият им танц е "Елено, моме ", сподели Спасов.
Въпреки че не премиите са значими за младите гении, домакините ще поощрят всеки от тях с грамота за присъединяване. Награди ще бъдат връчени в обособените възрастови групи, както и приз на кмета на община Монтана. Как ще бъдат разпределени оценките ще реши професионално жури от изявени фолклористи, вокални педагози, музиканти и хореографи.
Домакините са подготвили и забавна съпътстваща стратегия - показване на книгата "Хумор от Турлакия ", галерия на чипровски килими, осъществявания на духов оркестър "Монт мюзик " и концерт на танцови колективи от района ще се състоят през двата дни на състезанието - 3 и 4 май, в Младежкия дом в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР