Повече от 600 военнослужещи са се включили през последните четири

...
Повече от 600 военнослужещи са се включили през последните четири
Коментари Харесай

Стотици военни, доброволци и техника разчистват засегнатите от потопа села

Повече от 600 военнослужещи са се присъединили през последните четири дни в разчистването на засегнатите от наводнението села в Карловско . Това заяви пред публицисти в Слатина служебният министър на защитата Димитър Стоянов.
 карловско наводняване БГНЕС
По думите му в дейностите са взели участие общо 67 броя профилирана техника - резачки, транспортна техника, багери и двата хеликоптера от Авиобаза Крумово. Стоянов посочи, че първо би трябвало да се изчистят коритата, след това и главните информационни линии - улиците, " с цел да се стигне до всеки дом и да стартира почистване ". 

Участвалите в разчистването военнослужещи са от 61-ва Стрямска механизирана бригада , Трета авиационна база - Граф Игнатиево, 24-та авиационна база - Крумово , 110 логистичен полк и от 91-ви инженерен полк. 
 села наводнения карловско БГНЕС
Разчистването продължава с ускорени темпове и няма да спре на следващия ден, макар почивния ден , означи Стоянов. Той осведоми, че повече от 100 индивида доброволци са помагали през днешния ден, а на следващия ден се чакат над 600 доброволци в трите села , които пострадаха най-тежко от наводнението. 

В село Богдан има седем къщи, които са съборени, само че има и още които не са пригодни за живеене, сподели министърът. " Армията не се занимава с построяването на контейнерни жилища, разполагаме с палатки, само че това не е належащо. Контейнери има, сигурен съм, че страната може да реагира. Лично аз ще повдигна въпроса с тези жилища на Министерски съвет в сряда в 11:00 часа " - по този начин министърът отговори на въпрос има ли подготвеност за създаване на краткотрайни жилища за хората, останали без домове.
 села наводнения карловско БГНЕС
Задължително би трябвало да се подхващат превантивни ограничения , още повече че идва сезонът на по-обилните дъждове , означи Стоянов. По думите му коритата би трябвало да бъдат изчистени. " Надявам се средства да бъдат открити от Министерски съвет и да бъдат отпуснати на общините за тази цел ", добави той. Според министъра в Слатина непочистените дерета нямат виновност, а голямото количество дъжд, което е паднало. 
 карловско наводняване БГНЕС
В момента две комисии разказват всички вреди , като по-конкретни данни ще има в края на седмицата, сподели кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Той напомни, че администрацията води дарителска акция посредством обществена банкова сметка. Има потребност от консерви, храна, облекла, одеяла, обзавеждане. Ще ги приемем, съхраним и предадем на нуждаещите се, уточни кметът. За всички доброволци, които се отзовават, сборните пунктове са пред кметствата в селата. От там се разпределят по домовете и дворовете на хората, а представителите на институциите почистват инфраструктурата и публичните здания, сподели още Кабаиванов.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР