Повече от 50 000 души се събраха на протест в

...
Повече от 50 000 души се събраха на протест в
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протест в Белград срещу насилието в Сърбия

Повече от 50 000 души се събраха на митинг в Белград през вчерашния ден вечер под наслов " Сърбия срещу насилието ". Протестиращите приканиха за оставка на висши чиновници и ограничение на насилието в медиите. Подобни манифестации и шествия е имало и в Нови Сад, Кралево и в други обитаеми места в Сърбия.

В сръбската столица голямото голям брой извърши пространството пред Народната Скупщина, където учителката по сръбски език Марина Видойевич изясни задачата на митинга:

" Тук сме, тъй като желаеме тази страна да бъде сигурен дом за всички ни. Тук сме, тъй като желаеме да живеем без да се опасяваме. Искаме за всички деца безвредни учебни заведения, улици, села и градове - тъй като го заслужават. Искаме състрадание, а не ненавист. Вярваме, че можем да се преборим с насилието. Защото сме народ, който е цялостен с обич и който е потвърдил в историята си, че безстрашно се бори със злото и постоянно го побеждава ".

И още: " Ние сме тук, тъй като не можем да чакаме повече. Чакахме прекомерно дълго, мълчахме прекомерно дълго ", съобщи пред множеството Видоевич, която е учителка в начално учебно заведение: " Искаме безвредни учебни заведения, улици, села и градове за всички деца. "

Хилядите стачкуващи се събраха пред Народното събрание на страната, преди да отидат до постройката на сръбското държавно управление. Там се чуваха викания " Оставка " и за президента Александър Вучич.

Демонстрациите под надпис " Сърбия против насилието " бяха проведени след стрелбите от предходната седмица, когато за по-малко от 48 часа бяха убити 17 души, измежду които деца в главно учебно заведение в Белград.

Протестиращите приканиха за оставката на редица високопоставени чиновници - в това число министъра на вътрешните работи и ръководителя на сръбската разследваща организация.

Вчера министърът на образованието на страната се отдръпна, като в писмото си за оставка се базира на " катаклизма ", породен от стрелбата в учебно заведение предходната седмица.

Опозицията упорства също по този начин да бъдат свалени от ефир риалити излъчвания, известни с това, че предизвикват насилието, както и да бъдат неразрешени вестници, които постоянно разпалват напрежението със публикации, ориентирани против политическите съперници.

" Настояваме за неотложно прекъсване на по-нататъшното поощряване на насилието в медиите и общественото пространство, както и за вдишване на отговорност за дългогодишната несъответстваща реакция от страна на способените органи ", се споделя в изказването на лявата партия " Не давимо Београд ", представено от БГНЕС.

Партията на президента Александър Вучич осъди митинга, наричайки опозиционните групи, участващи в митинга, " безлично зло... което се осмелява да употребява национална покруса за личните си ползи ", добавя организацията.

След стрелбата Вучич даде обещание да " обезоръжи " Сърбия с упорит проект, който ще се оправи със законните и противозаконните огнестрелни оръжия в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР