Повече от 4200 инспекции извършиха инспектори от държавните горски предприятия

...
Повече от 4200 инспекции извършиха инспектори от държавните горски предприятия
Коментари Харесай

Повече от 4200 инспекции извършиха инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите

Повече от 4200 инспекции направиха инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната организация по горите. Проверките са осъществени в интервала сред 27-и и 30-и май в това число. В резултат от тях са формирани 35 акта и 9 констативни протокола.

Служителите в държавните предприятия са направили общо 1 969 инспекции по Закона за горите. Под надзор са минали 942 обекти за рандеман на дървесина, 728 - транспортни средства, 7 ловци, 28 рибари и на 264 други физически лица. Съставени са 15 акта за и са арестувани 32,47 пространствени кубически метра дърва, едно моторно транспортно средство, две каруци и един моторен трион.

В същия интервал горските инспектори от районните дирекции по горите (РДГ) в страната са направили общо 2 243 инспекции. Инспектирани са 198 обекта за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина, 309 обекта за рандеман на дървесина, 943 транспортни средства, транспортиращи дървесина, 52 рибари и 741 физически лица.

В резултат на осъществените действия по надзор върху опазването на горските територии и дивеча, за горепосочения интервал, чиновниците на РДГ са съставили общо 9 констативни протокола и 20 акта за открити административни нарушавания по Закона за горите. Основно откритите с актове нарушавания са за рандеман на дървесина на немаркирани дървета, за предпазване на немаркирана дървесина и/или непридружена с превозен билет, за превозване на дървесина от транспортни средства, с нефункциониращи GPS – устройства, за неотговарящи на нормативните условия системи за видеонаблюдение на обект за депозиране, преправяне и експедиране на дървесина и други.

Задържани са общо 9,10 пространствени кубически метра дърва за огрев и една каруца.

Горските чиновници от Регионална дирекция по горите – София са съставили акт за административно нарушаване по Закона за горите на компания, извършваща дърводобив. Нарушението е установено при осъществяване на инспекция по сигнал в държавна горска територия, в землището на село Свидня, община Своге. Инспектиращите откриват в сечището, за което има издадено разрешително за сеч противозаконен рандеман на 87 броя немаркирани в основата им с контролна горска марка дървета от бук с общ размер от 42 плътни кубически метра дърва. Работата по изясняване на събитията по случая продължава, като за откритото административно нарушаване е формиран акт по Закона за горите на юридическото лице, на което е позволен добива на дървесина от обекта, с издаденото разрешително за сеч. Съгласно нормативната уредба, в периода на деяние на издаденото разрешително за сеч на компанията, извършваща дърводобив, отговорността за осъществяване на сеч на маркирани дървета е върху наетия от нея лицензиран лесовъд.

За същия интервал от време три екипа горски чиновници са ревизирали общо 189 транспортни средства, натоварени с дървесина на трите непрекъснати контролни горски пункта в региона на Регионална дирекция по горите – Пазарджик. В хода на инспекциите са установени две нарушавания на горското законодателство. Съставени са два акта на водачите на два товарни автомобила, пренасящи дървесина, които не са били оборудвани с GPS проследяващо устройство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР