Повече от 1000 унгарски граждани излязоха на протест срещу промяна

...
Повече от 1000 унгарски граждани излязоха на протест срещу промяна
Коментари Харесай

Протести в Унгария заради промените в закона за абортите

Повече от 1000 маджарски жители излязоха на митинг против смяна на разпоредбите за абортите, влезнала в действие на 15 септември, която съгласно организациите за отбрана на правата на дамите ще " унижи " и изтеза дамите, без да има никакъв резултат върху броя на прекратените бременности, съобщи Ройтерс. 

Съгласно разпоредбите, променени от консервативното държавно управление на министър-председателя Виктор Орбан, преди да заявят желанието си за аборт, бременните дами би трябвало да показват документ от доктор за съществуването на финален симптом на живот, който нормално се пояснява като сърцетуптене на плода.

Правителството не уточни причина за смяната и отхвърли тя да е равносилна на стягане на разпоредбите. Някои политически анализатори настояват, че тази смяна може да има за цел да завоюва гласове на партията на Орбан - " Фидес - Унгарски цивилен съюз ", взимайки от тези на крайнодясната партия " Нашата татковина ", която завоюва места в Народното събрание за пръв път през април и водеше политическа акция за приемането на тези промени.

" Въпреки че държавното управление се преструва, че е " за живота ", тези ограничения не пазят нито един живот: същинската цел на подлото ограничаване е унижението на дамите и упражняването на надзор върху живота им ", обявиха уредниците на демонстрациите.

Те приканиха държавното управление на Орбан да обезпечи безвредни условия за живот на дамите, очакващи деца, и да направи контрацепцията налична за всички. 

Демонстрантите, някои от които носеха плакати с надписи " Моето тяло, моят живот, моят избор " или " Безплатна контрацепция за всички ", се събраха пред постройката на унгарския парламент и възнамеряваха да се насочат към министерството на вътрешните работи, което е изготвило промените.

" Вярвам, че всеки човек самичък взема решение дали да има дете или не... и държавното управление не трябва да се меси в това ", съобщи 22-годишна студентка, която бе измежду протестиращите.

Действащите закони разрешават на унгарките да изискат аборт при случаи като обезчестяване, риск за здравето на майката по време на бременността и тежко увреждане на новороденото дете.

Според данни от публична статистика броят на абортите в Унгария е понижен от над 90 000 през 1990 година до към 22 000 през предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР