Повече от 1000 артефакти са открили археолозите от екипа на

...
Повече от 1000 артефакти са открили археолозите от екипа на
Коментари Харесай

На уникална находка попаднаха археолози край Девня

Повече от 1000 артефакти са разкрили археолозите от екипа на доктор Христо Кузов при разкопките в Девня през Сезон 2023. Най-ценната находка е златен солид от времето на император Теодосий II, който добавя находката от златни монети от същия тип и номинал, открити при изследванията през 2019-2020 година

Златната монета, която ще бъде прибавена под №20 към златното монетно богатство в експозицията на Музея на мозайките, се е намирала в непосредствена непосредственост до мястото, където са били открити останалите солиди от късната Римска империя. Причината тя да бъде открита чак в този момент е, че монетата е била скрита в " реброто “ сред обособените квадрати, проучвани от археолозите, които са били съединени при тазгодишните разкопки.

Освен новото попълнение в златната сбирка, през Археологически сезон 2023 са били открити най-малко 1000 бронзови монети, няколко глинени лампи и два глинени съда, на които следва научна обработка и реституция.

" Тези от тях, които имат експозиционна стойност, в бъдеще също ще намерят място измежду експонатите в Музея на мозайките “, разясни шефът на културното институция Иван Сутев. Той разяснява още, че завършилият археологически сезон е бил сполучлив, а изследванията в подножието на раннохристиянската базилика на Марцианопол, занапред следва да изяснят дали на проучвания терен в античния квартал е имало една, или няколко здания. Това обаче ще стане ясно най-рано през идващия археологически сезон, считат историците.

Разкопките в Девня ще дочакат неговото начало консервирани и обезопасени против набезите на иманяри и инцидентни търсачи на съкровища посредством осветяване и видеонаблюдение.

Табела на мястото предизвестява, че прекосяването през територията на археологическия обект е неразрешено, а за по-голяма сигурност екипът на музея персонално огради изследвания периметър с предупредителна лента.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР