Повече от 100 дни от началото на контранастъплението украинските войски

...
Повече от 100 дни от началото на контранастъплението украинските войски
Коментари Харесай

Руското нашествие се е превърнало във война на изтощение

Повече от 100 дни от началото на контранастъплението украинските войски са напреднали с десетина километра. До Мелитопол и Азовско море им остават повече от 80. На Запад военни анализатори приканват съдружниците на Киев да сформират по-скоро съответни проекти за 2024-та, а и за идващите години.

Няма към този момент и капка подозрение, че съветското настъпление се е трансформирало във война на безсилие. В подобен тип продължителна битка е значимо воюващите да пестят и съхраняват доколкото е допустимо ресурсите си. За Русия е значимо да устои на западните наказания. За Украйна - да резервира, доколкото може, най-важния си приходоизточник, аграрния износ, който Москва заплашва да задуши посредством блокадата и бомбардировките на украинските пристанища.

Видя се и тази седмица, че - като се изключи България, която подвигна възбраната върху украинския импорт - най-близките на Украйна страни от Европейския съюз нямат желание да ѝ оказват помощ като отворят пазарите си. При неналичието на съгласие сред Турция и Русия за обновяване на зърнения кулоар и на воля у НАТО да охранява подобен кулоар, на Киев остава да ускори натиска върху съветския военен флот. Това може да значи единствено едно – ескалация на борбата за Черно море.

На 17 юли изтече срокът на Черноморската зърнена самодейност, която разреши на Украйна да изнесе за една година близо 33 млн. т. храни за Африка, Европа и Китай. През същата тази година Русия осъществя рекорден експорт на пшеница, само че разгласи, че напуща самодейността, тъй като западните наказания ограничавали износа ѝ. На 19 юли съветското министерство на защитата разгласи, че всички кораби, които се насочват към пристанища под украински надзор, ще бъдат обсъждани като евентуални превозвачи на военни материали, а страните, които ги изпращат - като участници в „ спора на страната на Киевския режим “.

Предупреждението бе подплатено с каузи: на 13 август единствено на 60 km от Истанбул съветски десантчици взеха на абордаж транспортен съд с турски притежател, с цел да го „ инспектират “ преди да го пуснат да продължи пътя си към Измаил. На 24 август в одеското пристанище бе обстрелян с крилати ракети товарен транспортен съд под либерийски байрак.

Застрахователите нямаха потребност от сходни подмятания – наградите им станаха невероятно скъпи и на процедура стопираха плаването до Одеса.

" Потопяването на търговски транспортен съд със зърно за Глобалния юг би било неуместно... само че виждаме, че и без да нападна, Русия попречва свободния експорт на зърно, " означи проф. Базил Гермонд – учител по интернационална сигурност в английския Ланкастърски университет – в писмени мнения за БНР.

Агенция Франс прес посочи в собствен изчерпателен материал, че като пресича главния експортен маршрут на Украйна, Русия на процедура отстранява един от главните си съперници в световния пазар на храни и усилва лостовете си за въздействие върху страните в Африка, подвластни от вноса за прехраната на популацията си.

" Най-големият товар ще легне на плещите на европейските страни, на Европейския съюз като цяло, с цел да подкрепи стопански на засегнатите страни в Азия и Африка, " предизвестява Андрий Риженко – капитан от запаса от украинския военен флот – в изявление за " Събота 150 ".

Киев разгласи на 10 август, че основава „ филантропичен кулоар “ до Истанбул през свои, румънски и български териториални води. До през вчерашния ден обаче, за повече от месец, коридорът бе употребен от едвам 5 кораба, нито един от тях със зърно. В съществени етапни пунктове за износа се трансфораха пристанищата в делтата на Дунав – Рени и Измаил, които украинските управляващи уголемяват целеустремено още от началото на войната.

" За първите 6 месеца от там бяха изнесени 11 милиона тона - съвсем колкото цялата предходна година, само че единствено 20 % от минималното, което ни е нужно, " отбелязва кап. Риженко.

Очаквано, към Рени и Измаил насочи дроновете си съветското командване. Украинският вицепремиер Олександър Кубраков регистрира тази седмица: за два месеца систематични въздушни удари са отчасти разрушени повече от 100 пристанищни уреди. Докато Европейският съюз и Съединени американски щати се пробват да удвоят потенциала на румънското пристанище Констанца, потенциалът на украинските пристанища на Дунав се сви с половин милион тона, а общият износ – с 3 милиона тона. От директни попадения бяха унищожени 280 000 тона зърно.

Два вероятни изхода от тази обстановка са обновяване на Черноморската самодейност с съветско единодушие или усилване на НАТО в Черно море директно волята на руснаците. И за двата сюжета е основна ролята на Турция, която управлява Босфора и Дарданелите и се опира на конвенцията от Монтрьо, с цел да лимитира достъпа освен на съветски, само че и на натовски бойни кораби.

„ Турция и съдружниците ѝ от НАТО могат да се спогодят за сформиране на бойна група с филантропична задача за защита на корабите със зърно от украинските пристанища, в това число от Николаев, до Проливите, “ счита Андрий Риженко.

Публично, Анкара се притеснява от конфликт сред НАТО и Русия в Черно море. Но може и да склони на такава задача, водена от икономическите и геополитическите си ползи, с цел да изпъкне като „ избавител “ на гладните по света, счита кап. Риженко. За него основното предизвикателство пред такава задача на НАТО ще са не толкоз възраженията на Турция, колкото заплахата от съветските ракетни фрегати и подводници. Риженко предизвестява, че руснаците могат да минират и териториалните води на България и Румъния.

„ Руснаците разполагат с избран тип мини, които, пуснати от подводници, могат да плават до 17 километра, преди да се открият на бойни позиции. “

Други наблюдаващи - като Арън Стийн в онлайн-списанието „ War on the Rocks “ – считат, че Турция е по-заинтересована да извлича дивиденти за себе си, като, да вземем за пример, доставя на Русия санкционни артикули и ѝ оказва помощ да изнася зърното и петрола си.

След като при започване на месеца гостува на Путин в Сочи и не можà да го убеди да се върне в Черноморската зърнена самодейност, в края на предходната седмица президентът Реджеп Ердоган прегърна концепцията на съветския външен министър Сергей Лавров Турция да преработи 1 млн. тона на ниска цена съветско зърно за Африка и намерено подкани генералния секретар на Организация на обединените нации да работи за облекчение на глобите против Москва:

„ Не съм изгубил вяра, че зърненият кулоар ще може да проработи още веднъж. Но ще помолим Гутереш да прати второ писмо (до Москва). Нещата могат да се развият по различен метод, в случай че той актуализира предложенията си - било то за застраховането (на съветските кораби), било то за (включването на съветската земеделска банка) в SWIFT, “ сподели Ердоган след срещата си с Лавров предходната неделя.

Турските съображения могат да се окажат съществено затруднение пред концепцията за натовска защита на зърнения кулоар. По-сериозно, даже непреодолимо, затруднение е забележимата липса на воля в самата НАТО да рискува директен конфликт с Русия.

Още в навечерието на войната съдружниците, които не граничат с Черно море, се отхвърлиха да пращат кораби през Босфора. Миналата седмица Румъния стачкува пред съветския шарже д’афер в Букурещ, само че остатъци от съветски дронове продължиха да „ валят “ на румънския бряг на Дунав против Измаил - в нарушаване на суверенитета на страната-членка. Тази седмица Би Би Си напомни случая отпреди година, когато съветски изтребител Су-27 стреля по английски разследващ аероплан над Черно море. Разкрито бе, че стрелбата, потулена преди време като техническа неточност, в действителност е била умишлена и че екипажът на английския RC-135 се е отървал по щастлива случайност.

" Доколкото се стреми да избегне всевъзможни опасности от (пряка борба с Русия), това, което остава на НАТО, е да обезпечи повече оръжие за Украйна, " счита Базил Гермонд от Ланкастърския университет.

Руските условия за повдигане на блокадата са неприемливи за украинците. Спомнете си Мариупол и какъв брой хора бяха избити там, приканва кап. Риженко.

" Веднага щом бъдат задоволени тези им условия, руснаците ще слагат нови. Може да се стигне до обстановка, в която Русия води пълномащабна война в Украйна, без никакви наказания! "

При състояние, че дипломацията буксува, на Киев не остава друго, с изключение на да увеличи военния напън в Черно море. Макар и останали без кораби, военноморските му сили потвърдиха на какво са способни.

„ След като предходната година украинският флот стартира да употребява безекипажни катери с експлозиви, съветското командване трансферира част от по-добрите си кораби в Новоросийск, с желанието да ги предпазят по-далеч от крайбрежията, следени от Украйна, “ напомня Андрий Риженко. „ Само че Украйна се снабди с катери с по-голям обхват на деяние и когато (в началото на август) подобен катер-дрон нападна край Новоросийск десантния транспортен съд „ Оленегорски горняк “ руснаците се оказаха изцяло неподготвени. “

Според кап. Риженко, все още към една трета от корабите на съветския Черноморски флот са в Новоросийск. Около две трети остават в Севастопол. В Крим са основани и дроновете, пращани съвсем всекидневно към Одеска област и Дунава. Затова и украинските старания наподобяват фокусирани върху полуострова.

В най-голямата офанзива по базата на съветски Черноморски флот от началото на войната, крилати ракети поразиха тази сряда кораборемонтния цех " Серго Орджоникидзе ".

" Откакто стартира войната против Украйна, този цех има прекалено много работа, тъй като руснаците употребяват интензивно корабите си за разнообразни интервенции, а множеството от тези кораби не са по никакъв начин нови. Десантните да вземем за пример са на повече от 40 години и постоянно се постанова да бъдат ремонтирани, " изяснява Риженко.

В резултат на удара, съгласно сателитни фотоси, бяха изумени освен заводът и ремонтираният в него огромен десантен транспортен съд. Поразена бе и подводница от вида, който Русия употребява, с цел да обстрелва с крилати ракети украинските градове. Както отбелязва Гермонд, " подводниците са основно предимство на Русия, тъй като, за разлика от надводните кораби, са съвсем обезопасени откъм украинските дронове и противокорабни ракети. "

Ден по-късно Украйна заяви за погубен - още веднъж с дронове и крилати ракети - зенитно-ракетен комплекс С-400 край Евпатория. Деградирането на противовъздушната защита над Крим единствено предвещава нови офанзиви. Кап. Риженко не изключва и повтаряне на случката от началото на август, когато безекипажен катер удари и повреди танкер южно от Керченския пролив.

Както още след случката с танкера " СИГ " предизвести Блумбърг, офанзиви по съветски танкери в Черно море могат да оскъпят петрола и от тази позиция може да не се харесат на съдружниците на Киев.

Същите тези съдружници обаче заобикалят личното си ембарго върху съветския нефт, като не престават да изкупуват големи количества артикули от модифицираната в Индия суровина, отбелязва Андрий Риженко.

„ 450 хиляди съветски военни с хиляди танкове и бронирани машини са на украинска земя. Ежедневно те убиват стотици украинци. И ще продължат да го вършат, до момента в който изнасят нефт. “

През Новоросийск минава освен огромна част от съветския нефт, само че и от аграрния експорт на Русия. Дали украинският напън ще убеди Путин да вдигне блокадата?

Според Базил Гермонд " Путин надали ще спре непринудено каквото и да е. Украинските офанзиви обаче могат да понижат способността на съветския флот да поддържа блокадата дотам, че тя де факто да отпадне. Фактът, че бомбардират пристанищната инфраструктура на Украйна, демонстрира, че руснаците не се надяват единствено на морската обсада, с цел да пресекат украинския износ. Това, единствено по себе си, е симптом на уязвимост (от съветска страна), " счита английския наблюдаващ.

Със или без натовски конвои, борбата в Черно море ескалира. Цената за сигурността в района и световната стопанска система може да се окаже прекомерно висока.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР