Повече от 100 бивши служители на афганистанските сили за сигурност

...
Повече от 100 бивши служители на афганистанските сили за сигурност
Коментари Харесай

Доклад: Талибаните са излъгали за амнистията, избитите са десетки


Повече от 100 някогашни чиновници на афганистанските сили за сигурност са били убити от талибаните или са изчезнали, откогато групировката пое контрола над Афганистан. Това сочи нов отчет на правозащитната организация Human Rights Watch, представен от BBC.

Амнистията, обещана от управлението на талибаните, не е попречила на локалните командири да преследват някогашни бойци и служители на реда, показва се в документа.

Десетки са убитите и изчезналите в четири провинции - Газни, Хелманд, Кундуз и Кандахар. Талибаните са наредили на членовете на предалите се елементи на силите за сигурност да се записват, с цел да получат писмо, гарантиращо тяхната сигурност. Но вместо това са употребявали информацията, с цел да задържат и екзекутират избрани лица в границите на няколко дни след регистрацията им.

Талибаните също по този начин са употребявали трудови досиета, оставени от предходното държавно управление, с цел да разпознават хора, които да бъдат задържани или да " изчезнат ", показва Human Rights Watch.



Групировката завзе властта в Афганистан през август, когато Съединени американски щати изтеглиха последните си войски след 20-годишно наличие. Талибаните увериха някогашните държавни чиновници, че ще бъдат в сигурност в границите на обща прошка за тези, които са работили за полицията, армията или държавните институции. Мнозина обаче се усъмниха още тогава, че прошка в реалност ще има.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР