Повече от 10 години мъж от Камено не може да

...
Повече от 10 години мъж от Камено не може да
Коментари Харесай

Над 10 години мъж от Камено чака за българско гражданство

Повече от 10 години мъж от Камено не може да получи българско поданство. Вече 38 години Валентин Добрев, чийто татко е българин, а майка му рускиня, живее у нас.
Той живее от 6-годишен в Камено, където приключва с отличие локалното учебно заведение, а след това и приблизително обучение в Бургас. Но към този момент 10 години не може да стигне до заветния изпит по български език, нужен, с цел да получи българско поданство.

„ Този език е някаква спънка, като условност очевидно за някакви игри… Вече започвам да си мисля, че може би в случай че бях си платил, можеше и да взема до момента 100 пъти това поданство. Аз не виждам пък в моя случай откакто 38 години съм живял тук в България, за какво пък би трябвало да давам пари, с цел да стана българин?! Аз даже да ги имах тези пари, няма да ги дам!”, безапелационен е Валентин.

След като не съумява самичък да получи поданство, наема юрист. Но и с него повече от година удря на камък.

„ Нямаме нито отвод, нито съобщение, че заявката е признато, нито че има насрочване на дата, на която да се яви и да си върви процедурата по закон”, изяснява пред bTV юристът Живко Бойчев.

По думите на юриста от Агенцията не са намеквали, че нещата могат да се случат и по различен метод. „ Може би това е била повода да бавят него”, споделя Живко Бойчев.

„ Това поданство ми пречи да гласоподавам, най-важното, което е да гласоподавам, да пътувам свободно в чужбина Шенген. Дъщеря ми учи в Германия четвърта година, всяка година си изваждам шенгенска виза”, изяснява Валентин.

„ Албанци, молдовци, чужденци, които не знаят и български, грам български не знаят, за тях да може, за мен да не може - това най-вече ме боли!… поради тези корупционни схеми, тъкмо корупционни схеми, поради всичко, което е обвързвано с пари… един тип съм безгласна писмен знак!”, споделя още Валентин Добрев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР