Повече хора са намерили смъртта си по пътищата на миграцията

...
Повече хора са намерили смъртта си по пътищата на миграцията
Коментари Харесай

ООН: Миналата година са загинали рекорден брой мигранти

Повече хора са намерили гибелта си по пътищата на миграцията през 2023 година спрямо която и да било друга година, откогато през 2014 година стартира да се води статистика, заяви Международната организация по миграцията (МОМ), представена от ДПА.

Според плана на МОМ " Изчезнали мигранти " (Missing Migrants Project) за предходната година са отчетени общо 8565 смъртни случаи, което е с 20% повече спрямо миналата година.

Общо от началото на съществуването си планът е документирал смъртта на над 63 700 души, съвсем половината от които са изгубили живота си във водите на Средиземно море.

Според данните през 2023 година още веднъж най-опасният път на миграцията си остава точно Средиземноморският, по който са починали минимум 3129 души. Въпреки това този брой не надвишава този на жертвите на годишна база по този маршрут в интервала 2014 - 2017 година, които бяха рекордни по смъртност.

От началото на годината МОМ е отчела 254 смъртни случая в Средиземно море.
Организацията добавя, че действителният брой евентуално е доста по-голям, тъй като в формалната статистика са включени единствено случаите на починали, които са потвърдени.

Ако да вземем за пример лодка с мигранти отплава през нощта, само че след това изчезне безследно, смъртните случаи остават нерегистрирани.
Сложно е и да се води точна и цялостна статистика за смъртните случаи по рисковия кулоар през джунглата по колумбийско-панамската граница, който е един от главните пътища на миграцията от Южна Америка.

Според наличните данни към половината от записаните смъртни случаи по него се дължат на удавяне, 9% на пътнотранспортни произшествия, а 7% – на насилие.

Всяка една гибел е покруса, която тежи на околните с десетилетия, сподели заместител генералният шеф на МОМ Угочи Даниелс.

" Тези стряскащи цифри, събрани от Проекта " Изчезнали мигранти ", са и увещание, че би трябвало още веднъж да обърнем внимание на ограниченията за гарантиране на безвредна миграция по този начин, че след 10 години, считано от настоящия миг, хората да не би трябвало да рискуват да загинат в търсене на по-добър живот ", добави тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР