Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той

...
Потребителят трябва да бъде защитен по-добре от търговците, защото той
Коментари Харесай

Нови правила и сериозни санкции за нелоялните търговци

Потребителят би трябвало да бъде предпазен по-добре от търговците, тъй като той се оказва уязвим. Това сподели европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова по отношение на конференцията на тематика: „ Потребителското право и политика за отбрана на потребителите през днешния ден. Можем ли да се оправим по-добре? “ , съобщи кореспондент на БГНЕС.
„ Потребителят е по-слабата страна в връзките с търговците. Затова би трябвало да са предпазени с по-силни ограничения. Това е опция да се подават групови искове от страна на потребителите, когато има нанесени вреди. Налагаме и наказания, които ще бъдат в действие в при трансгранични нарушавания “, съобщи Йоурова.
Тя посочи, че се работи и във връзка с търговията в интернет. Според нея потребителят не е задоволително добре осведомен и постоянно попада в клопката на недобросъвестни търговци. Оказва се, че не знае какви са правата му, както и кой е продавачът. Не знае също и към кого да се обърне, с цел да си ги потърси. Затова той би трябвало да бъде осведомен и да си търси правата, а не да се оставя да бъде мамен – безапелационна беше Йоурова. Тя сподели още, че са завършили с методиката на регулиране и изпитване на качеството на храните.
„ Държавите членки ще дефинират сами отрасловите органи, които ще упражнят тези ограничения. Вече сме провели съответни проби и в България, и в други страни. Тестването бе осъществено посредством разнообразни способи. Така се стигна до изработването на единна методика. Ще я предоставим на страните членки, тъй че незабавно могат да пристъпят към разкриване на този проблем. Тогава могат да се проведат разговори с производителя. Той би трябвало да уточни справедливи аргументи за друго качество “, добави тя.
По думите ѝ, в случай че те не дават доказателства, тогава виновният орган ще дефинира произвеждане.
„ Има три марки, които вкарват усъвършенствания в своята рецепта. Определени търговски вериги ползват надзор при зареждане на избрани артикули в складовете си. Относно предлагането на Мая Манолова, съм на същото мнение, че допустимо най-скоро би трябвало да се реши този проблем. Новите правила ще бъдат мощни, ще има наказания “ , изясни Йоурова и добави, че са анализирали равнището на санкциониране на нелоялни търговски практики. „ Движим се в посока на взаимни дейности на няколко страни членки. Трябва да хармонизираме глобите “, сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР