Потребителските разходи в САЩ се очаква да се охладят още повече, но не и да паднат от скала

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се запишете. Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

След забележително лято на стабилни потребителски разходи и устойчивост на финансовите пазари, се очаква икономиката на САЩ да се забави през следващите месеци, докато Федералният резерв продължава своята историческа борба с инфлацията.

Инвеститори и икономисти са оптимистични, че потребителските разходи, основният двигател на икономиката на САЩ, няма да се влошат твърде много, което би трябвало да помогне на акциите да избегнат масивна разпродажба тази година. Въпреки това, инвеститорите също не трябва да очакват звездна възвръщаемост в скоро време.

„Очакваме пазарът на труда да се смекчи донякъде през останалата част от годината и видяхме както салда по кредитни карти, така и просрочия да се увеличават, така че това трябва да доведе до по-меки потребителски разходи“, Матю Палацоло, старши инвестиционен стратег в Bernstein Private Управление на богатството, каза CNN. „Но ние не очакваме значителна рецесия. Със сигурност очакваме смекчаване на икономиката.“

Палацоло каза, че това би означавало, че „пазарите се движат настрани за баланса на годината, докато не получим по-добра видимост за това как изглежда 2024 г.“

Като цяло, фондовият пазар се повиши тази година, най-вече благодарение на производителя на чипове Nvidia и шума около изкуствения интелект, стимулиращ технологичните акции, въпреки че акциите се сринаха през август. (Месецът традиционно е лош за акциите, тъй като инвеститорите излизат на почивка.)

Една икономическа пречка на хоризонта е възобновяването на плащанията на студентски заеми през октомври, което може да означава, че американците ще намалят разходите си.

Все още не е ясно какъв ефект в крайна сметка ще има изплащането на студентски заем върху разходите. Администрацията на Байдън въведе план за изплащане, основан на доходите, надявайки се да смекчи удара. Според Wells Fargo средната месечна вноска сред 44 милиона американци със студентски заеми е между 210 и 314 долара.

Друга ключова несигурност в съзнанието както на служителите на Фед, така и на инвеститорите е, че икономиката все още се бори с най-агресивната кампания на централната банка за спиране на инфлацията от десетилетия. Проучванията показват, че може да отнеме поне една година, преди ефектите от повишенията на лихвите да се разпространят в по-широката икономика. Фед започна да повишава лихвените проценти през март 2022 г. Последното повишение беше миналия месец.

В дългоочакваната си реч на годишния икономически симпозиум на Федералния резерв в Канзас Сити в Джаксън Хоул, Уайоминг, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза в петък, че „може да има значително по-нататъшно съпротивление в процеса“, което икономиката все още не е усетила, и той предупреди, че не е ясно кога тези ефекти могат да се затвърдят.

Ако икономиката се забави, това би било добър знак за Фед. Той се опитва да постигне точно това - да извади малко пара от икономиката и по този начин да намали инфлацията.

В съзнанието на инвеститорите и икономистите също тежи пристрастяването на американския потребител към кредитните карти. Американците стабилно натрупаха дългове тази година, тъй като техните спестовни сметки намаляха. Скорошно проучване на Федералния резерв на Сан Франциско прогнозира, че излишните спестявания, които американците са натрупали от свързани с пандемията плащания за стимули и нехарчене по време на блокировките, ще се изчерпят до края на това тримесечие.

Тези фактори биха могли също да забавят потребителските разходи през следващите няколко критични месеца, когато учениците се връщат в училище и ваканционният сезон наближава, каза Синеад Колтън Грант, ръководител на BNY Mellon Investor Solutions, пред CNN.< /силен>

„Ние наблюдаваме потребителя, тъй като той е много голям двигател на икономиката на САЩ, но вярваме, че тези ефекти вероятно ще бъдат минимални“, каза тя. „Ако периодът на празничните разходи е по-слаб, това би било потенциален предупредителен знак за силата на потребителя.“

Най-голямата икономика в Европа стагнира

Изминаха почти две десетилетия, откакто Германия отхвърли етикета си „болен човек на Европа“ с поредица от реформи на пазара на труда, които поставиха началото на години на икономическо превъзходство.

За съжаление на Берлин, фразата се завръща, съобщава колегата ми Анна Кубан.

Лепкава инфлация и три поредни тримесечия на спад или стагнация на производството поставиха най-голямата икономика в Европа в депресия.

Толкова много, че Международният валутен фонд очаква страната да бъде единствената развита икономика, която ще се свие тази година – прогнозирайки свиване от 0,3%, в сравнение със средно разширение от 0,9% за 20-те страни, включително Германия, която използва валутата евро.

Продължителна рецесия би била разочароващ резултат за икономика, която в десетилетието след финансовата криза от 2008-9 г. нарастваше средно с 2% годишно, разполагаше с бюджетен излишък през по-голямата част от този период и отбеляза бум на износа си.

Прочетете повече тук.

Голяма седмица за пазарите и икономиката е на крак

Вторник: Печалби от Best Buy и Big Lots. S&P Global публикува своя национален индекс на цените на жилищата S&P CoreLogic Case-Shiller за юни. Министерството на труда на САЩ публикува данни за юли за отворени работни места, напускания, наемания и съкращения. Conference Board публикува своя индекс на потребителското доверие за август.

Сряда: Министерството на търговията на САЩ публикува втората си оценка за брутния вътрешен продукт за второто тримесечие. Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти отчита продажбите на жилища въз основа на подписването на договори през юли. Националното статистическо бюро на Китай публикува бизнес проучвания от август, измерващи икономическата активност в производствения сектор на Китай.

Четвъртък: Печалби от Victoria’s Secret. Статистическата агенция на Европейския съюз публикува данни за инфлацията за август. Министерството на търговията на САЩ публикува данни за юли за разходите на домакинствата, доходите и предпочитания от Фед измерител на инфлацията. Министерството на труда на САЩ съобщава за броя на новите молби за обезщетения за безработица през седмицата, приключила на 26 август.

Петък: Министерството на труда на САЩ публикува данни за пазара на труда през август, включително месечни печалби на заплатите, ръст на заплатите и процент на безработица. S&P Global и Институтът за управление на доставките публикуват бизнес проучвания за август, измерващи икономическата активност в производствения сектор на САЩ.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР