Потребителските кредити, които вземат българите, най-често са предназначени за ремонт

...
Потребителските кредити, които вземат българите, най-често са предназначени за ремонт
Коментари Харесай

Ставаме длъжници на банките заради ремонти у дома

Потребителските заеми, които вземат българите, най-често са предопределени за ремонт и обзавеждане на дома. Това демонстрира разбор на една от огромните банки в страната. Със задържането на доста хора у дома в условия на пандемия подобренията на домашната среда е приоритет за клиентите на банките.

Близо половината от взелите заем през предходната година (47%) са употребявали средствата, за поправки и усъвършенствания на дома. Делът на заемите, употребявани за тази цел, е с пет % по-висок по отношение на година по-рано. За сметка на това, предстоящо,

понижават заемите за пътувания и почивки.

Тази година ваканциите явно ще се резервират в последния миг и без доста авансово обмисляне.

Наред с това, пораства и броят на потребителските заеми за пазаруване на ново обзавеждане за жилището или домакинска техника. Тези заеми към този момент имат дял от 17%, по отношение на 15% през 2019 година

Придобиването на автомобил също остава измежду водещите претекстове за финансиране

от банката (дял от 11% през 2020 година, по отношение на 9% за пред­ходната година).

Средната възраст на хората, които вземат заеми, е към 43 години, като доминират мъжете - близо 60%. По-голяма част от клиентите на банката, които са се възползвали от потребителско кредитиране, живеят само­стоятелно или с сътрудник.

Домът става все по-важна част от всекидневието освен на българина, а и на хората по целия свят поради пандемията от COVID-19. Прекарвайки повече време у дома освен за работа, а и за отмора, всеки желае да усъвършенства средата в дома, в който живее.

Друго изследване удостоверява тъкмо тази наклонност. Българите възнамеряват да дадат най-вече пари за дома си в идната една година - 55% са показали, че ще харчат за покупка на нова черна и бяла техника, за 46% ремонтът ще бъде приоритет за бюджета им, следван от мебелите с 39 на 100. Припомняме, че към този момент е допустимо да получим данъчно облекчение за поправки вкъщи на стойност до 2000 лв.. Става въпрос обаче единствено за заплащания за труд на майстори, само че не и за строителни материали. Така дължимият налог върху приходите може да се понижи с до 200 лв., само че едвам следващата година, когато подаваме данъчна декларация за 2021 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР