Потребителите предпочитат български млечни и месни продукти, пчелен мед и

...
Потребителите предпочитат български млечни и месни продукти, пчелен мед и
Коментари Харесай

Зам.-министър Крум Неделков: Подготвяме мерки за защита на българските производители

" Потребителите избират български млечни и месни артикули, пчелен мед и яйца, и етикетирането на страната на генезис или мястото на генезис на употребяваните първични материали ще им помогне да разпознават продуктите, създадени от българските фермери ", акцентира още той.

 

Доц. Неделков осведоми, че стартира интензивна работа по промени в нормативната уредба и ще бъдат направени няколко оферти във връзка с храните.

" Ще се вкара название за " свежо прясно мляко ", като такива ще могат да бъдат млечни артикули от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в границите на 48 часа след издояване на суровото мляко, без да е претърпяло какъвто и да е развой на нагряване или друга еквивалентна обработка преди пастьоризация " даде за образец той.

 

И посочи, че се планува въвеждане на условието за водно наличие при продуктите с название " бяло сирене " да не е повече от 60%.

 

Заместник-министър Неделков сподели още, че се работи и по промени при етикетирането на млякото и млечните артикули. Чрез тях ще е наложително да се показва страната на генезис или мястото на генезис на употребяваните първични материали.

 

" Когато употребяваните първични материали съставляват примес от първични материали с разнообразни страни или места на генезис, на етикета ще се показва процентното им наличие със съответните страни или места на генезис ", добави той.

 

Като уточни още, че браншовите организации ще могат да слагат лого с националния байрак на България върху артикули, създадени напълно от български първични материали.

 

По време на брифинга беше изнесена и настояща информация за осъществените взаимни инспекции от Българската организация по сигурност на храните и специалисти от Министерството на земеделието.

 

" От 28 март до през днешния ден, по отношение на идните Великденски празници, са направени към 3500 инспекции, връчените наставления са 110 броя и 12 акта за определяне на административни нарушавания ", заяви заместник-изпълнителният шеф на БАБХ доктор Галя Викьова.

 

Тя посочи, че главните установени несъответствия са за храни без идентификация за генезис и за такива с изминал период на валидност. По думите й, по време на инспекциите са стартирани процедури по затваряне на два обекта заради груби нарушавания в региона на сигурността на храните.

 

" За интервала от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има импорт на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и дребна част в Хърватия. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици ", сподели Галя Викьова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР