Потребителите на Android ще получат нови функции за защита на

...
Потребителите на Android ще получат нови функции за защита на
Коментари Харесай

Google тества нова функция за поверителност в Android


Потребителите на Android ще получат нови функционалности за отбрана на поверителността онлайн
(снимка: CC0 Public Domain)

Неотдавна Гугъл разгласи желанието си да увеличи отбраната на поверителността на Android потребителите против рекламен програмен продукт и всевъзможни поведенчески тракери, употребявайки инструмента Privacy Sandbox. Сега определени консуматори могат да конфигурират тази функционалност на устройства с Android 13.

Новата технология на Гугъл значително подхожда на Apple App Tracking Transparency в iOS платформата, отбелязва The Verge. Ранна версия на Privacy Sandbox за разработчици на Android се появи през април предходната година, а неотдавна настройките за дискретност станаха налични за стеснен брой консуматори на Android 13. Така разработчици и консуматори ще могат да тестват новата функционалност в действителни условия.

Privacy Sandbox за Android е набор от принадлежности, предопределени да слагат нов стандарт за уеб страници и рекламодатели при достъпа до потребителска информация, без да компрометират поверителността на данните.
още по темата
Достъпът до новите функционалности за дискретност последователно ще се уголемява, като притежателите на някои модели смарт телефони ще получават вести от операционната система, че техните устройства са подобаващи за присъединяване в опита.

В момента на устройствата с Android се присвояват неповторими идентификатори Android Advertising ID (с опция за нулиране), които се употребяват за следене на потребителските ползи и основаване на персонализирани рекламни профили, употребявани от разработчиците на приложения.

При потребление на Privacy Sandbox, тези идентификатори ще бъдат сменени от специфични API, които съгласно Гугъл ще лимитират прехвърлянето на потребителски данни към трети страни и ще отстранен универсалните идентификатори, до момента в който опцията за проявление на реклама въз основа на ползи ще остане.

Проектът Privacy Sandbox за Android е друг от Privacy Sandbox за Chrome, макар че и двата споделят една и съща цел. Бета версията на Privacy Sandbox за Android употребява нови API, предопределени да обезпечат по-голяма дискретност. Те не употребяват идентификатори, които могат да наблюдават интензивността в приложенията и уебсайтовете.

Приложенията, участващи в програмата за бета тестване, могат да употребяват тези API, с цел да демонстрират подобаващи реклами на потребителите и да мерят тяхната успеваемост. Потребителите, определени да вземат участие в бета програмата на Android, ще могат да ръководят реклами, като редактират персоналните си ползи в секцията Privacy Sandbox.

Така да вземем за пример, в случай че консуматор види реклама за къмпинг съоръжение и спални чували, определени въз основата на логаритми на Android, само че тя не дава отговор на действителните му ползи, той ще може да деактивира съответния раздел в настройките. Освен това потребителите ще могат да се откажат от присъединяване в бета тестването когато и да е или, назад, да се върнат към програмата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР