Потребителите, които обичат актуализациите, инсталираха Android 14 и забелязаха нещо

...
Потребителите, които обичат актуализациите, инсталираха Android 14 и забелязаха нещо
Коментари Харесай

Как по-старите смартфони получават по-дълъг живот на батерията след актуализиране до Android 14?

Потребителите, които обичат актуализациите, инсталираха Android 14 и видяха нещо необичайно. Техните телефони започнаха да устоят по-дълго с едно зареждане на батерията. Както се оказа, това не е неточност, Гугъл в действителност работи върху енергийната успеваемост на операционната система и в някои моменти новият Android 14 е с 50% по-добър от Android 13.

Експертът по Android Мишел Рахман разкри четири усъвършенствания на Android 14, които го вършат по-енергийно ефикасен. Експертът отбелязва, че тези нововъведения са предопределени да усилят както продуктивността, по този начин и успеваемостта на паметта. Оптимизациите включват заледяване на кешираните приложения, усъвършенстване на транслациите, по-бързо пускане на приложенията и изцяло понижаване на употребяваната памет.

Всички кеширани приложения на вашия телефон ще бъдат замразени от Android 14 за „ къс интервал от време “. Не е ясно за какъв брой време, само че това, което печелите с сходна функционалност, е че тези приложения в последна сметка няма да заемат ресурсите на процесора. Това освобождава чипа за работа с останалите задания и подсигурява, че приложенията не употребяват ресурсите, когато не вършат нищо.

Гугъл откри, че в бета-версията на Android 14 кешираните процеси са употребявали до 50% по-малко цикли на процесора спрямо Android 13. Това е сносно.

Android 14 също по този начин поправя метода, по който кешираните приложения получават „ контекстно регистрирани транслации “, с цел да се увери, че фактически остават замразени. Транслациите към този момент са на опашка и всяко повтаряне се сплотява в една транслация във фонов режим.

След това тези две оптимизации помогнаха на Гугъл да понижи по този начин нареченото студено пускане на приложенията, като ограничи оптималния позволен брой кеширани приложения. „ Студен старт “ е, когато програмата се зарежда от нулата и изисква повече цикли от процесора, с цел да го започва. Следователно, намаляването на броя на студените стартирания води до естественото повишение на успеваемостта на смарт телефона.

Според Рахман, бета-тестерите са открили, че Android 14 води до 20% по-малко студени стартирания на устройствата с 8 GB RAM и до 30% по-малко с 12 GB RAM.

Гугъл също по този начин е присъединил и оптимизация, която понижава размера на кода приблизително с 9,3%, без това да повлияе на продуктивността. Колкото по-малък е кодовият файл, толкоз по-добре е както за RAM, по този начин и за флаш-паметта, подобрявайки успеваемостта на процеса.

Гугъл не е направил измененията публични и Рахман се надява, че компанията скоро ще показа цялостни детайлности по отношение на измененията, предполагайки, че те са доста повече, в сравнение с той знае.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР