Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код

...
Потребителите, които искат да им бъде издаден персонален идентификационен код
Коментари Харесай

Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с обаждане по телефона

Потребителите, които желаят да им бъде публикуван личен идентификационен код (ПИК) от Национална агенция за приходите, могат да го заявят с позвъняване на осведомителния телефон на приходната организация: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за несъмнено електронно връчване (https://edelivery.egov.bg/), подържана от Държавна организация „ Електронно ръководство “. 
В заявката за издаване на ПИК е належащо потребителят да уточни своите данни, наложително електронен адрес за преписка, както и желан от него офис на Национална агенция за приходите, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност, кодът се дава единствено персонално на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, тъй като всички дейности осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани.
Към момента близо 900 000 жители имат деен ПИК, като от оповестяването на изключителното състояние на 13 март 2020 година досега издадените нови лични идентификационни кодове са над 45 000. С ПИК на Национална агенция за приходите могат да се употребяват както е-услугите на организацията, по този начин и е-услуги, предоставяни от други администрации, измежду които Национален осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, измежду които и Столична и други.
Общият брой е-услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК надвишава 35, напомнят от приходната организация. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход, за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положения на трудови контракти, подаване на заявки и приемане на удостоверения и други.
Над 300 000 заявления за облагане на приходите на физическите лица към този момент са подадени, седмица преди крайния период 30 април, сочи информация на Национална агенция за приходите. Над 80% от тях са изпратени по електронен път.
Националната организация за приходите приканва още веднъж своите клиенти при опция да отсрочат визитите си в офис на ведомството до преустановяването на изключителното състояние, като до тогава употребяват електронните услуги, налични на https://inetdec.nra.bg/ с личен идентификационен код или електронен автограф. Структурите на Национална агенция за приходите не престават да работят и да обслужват клиенти при спомагателни ограничения за отбрана и непрекъсната стерилизация на пространствата.
Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на изключителното състояние е налична в специфична графа на уеб страницата на Национална агенция за приходите: https://nap.bg/page?id=762.
 Информационният център на Национална агенция за приходите дава отговор на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена съгласно цените на съответния оператор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР