Потребителите, без да остават с впечатление, че навсякъде искат да

...
Потребителите, без да остават с впечатление, че навсякъде искат да
Коментари Харесай

КЗП предупреждава: Подхождайте с внимание към офертите, които се предлагат за празниците



Потребителите, без да остават с усещане, че на всички места желаят да ги излъжат, да подхождат постоянно с внимание към офертите, които се оферират за празниците, изключително когато става въпрос за празнични понижения, изключително когато става въпрос за промоционалните подаръчни комплекти, които не постоянно може да са толкоз преференциални и толкоз красиви, колкото си представяме. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Кампанията за коледно-новогодишните понижения най-често стартира още от началото на декември, само че най-интензивно се разпростира в седмицата или дните преди Коледа и Нова година. Тогава, когато хората имат и повече време, с цел да могат напазаруват това, което са възнамерявали и за себе си и за дарове на своите близки, на децата.

Предпразничната еуфория, която се основава обаче, от време на време ни тласка като консуматори към не чак до там премислени решения да купим артикули, от време на време за потребление на услуги, или за потребление на пакетни пътувания от туроператори и така нататък Така първият съвет, който ни дава ръководителят на КЗП е да запазим до последния миг потребителското си самообладание и тогава, когато купуваме разнообразни артикули или услуги, постоянно да следим тъкмо какъв брой плащаме за това, което си купуваме. „ Обикновено това може да бъде проследено, посредством параленост на разнообразни предложения или по-критично отношение към процентите понижения, когато приказваме за разгръщащата се акция за промоции и на понижения на най-различните продукти, които се продават на пазара по това време”, уточни Маргаритов.

Има и следновогодишно извършване на покупки. „ Трябва да отбележим, че в последните години нашата контролна активност открива, че след т. нар Черен петък, след коледно-новогодишните празници, през месец януари редица търговци употребяват опцията да пуснат още по-големи проценти понижения с друг претекст, несъмнено, значимото е те да бъдат реални”, сподели Маргаритов. Той предизвести тези, които ще изчакат този миг за след празничните дни, с цел да могат да създадат най-изгодни покупко-продажби, да имат поради, че е допустимо дадени търговци в другите акции да са намалявали разнообразни артикули от техния общ подбор и това да не е довело до така наречен понижение от понижението, а по-скоро да съставлява общоприет %, с който стоката ще бъде понижена и ще може да бъде купена в действителност по-евтино, само че може би не постоянно съгласно упованията на тези, които желаят да пазарят в този миг. „ Едната опция е на артикули, които не са продадени сполучливо през коледно-новогодишните празници. А, може да се основава усещане, че надали не стоката ще бъде продадена на доста по-ниска цена единствено, тъй като към този момент е януари и хората по-малко пазарят, търсят се по-изгодни покупко-продажби, а в действителност тази стока да не е била обект преди този момент на друга акция за понижение и тя да си се продава с един общоприет нисък %, като освен това деликатно би трябвало да се гледат цените”, уточни той.

По думите му КЗП прави много интензивни инспекции в този интервал от годината, само че акцентира, че когато приказваме за понижения тяхната комисия на практика не стопира да следи пазара. За същия интервал предходната година са създали към 2000 инспекции. „ Традиционно това е цифрата, което ние съумяваме да покрием с нашите екипи и с сътрудниците, които работят из цялата страна. Това са инспекции най-вече реализирани по нашата акция за надзор на пазара в този претрупан интервал от годината, както и постоянно когато консуматори са се обърнали към нас със сигнали”, уточни Димитър Маргаритов. Той уточни, че резултатите от тези инспекции най-често откриват нелоялни практики, свързани с верността на информацията. „ Например понижението не е правилно поднесено. Става въпрос за артикули, които не са били продавани задоволително дълго на остарялата цена, или пък в случай че са били обект на някаква друга акция за понижение в предишен интервал механично е добавено новия %, с цел да наподобява, че той е по-голям от реалния”, уточни той. Друго, което ощетява потребителите са случаите, при които те са приканени с по-изкусителни обещания за пазаруване на пакетни дарове, на артикули, които по-късно се открива, че не са в задоволително огромна наличност. „ И един път привлечени в комерсиалния обект, потребителите подхващат дейности за пазаруване на артикули, които не са чак толкоз преференциални, както тези, за които те в действителност са отишли там”, изясни ръководителят на КЗП.

Димитър Маргаритов цитира разнообразни изследвания за това какво купуваме по коледно-новогодишните празници. Според някои от тях близо до средноевропейския консуматор и българският избира да купува артикули свързани с облекло, техника, детски играчки, със занимания за фамилията. Има и изследвания, които нормално се правят и от тези, които дават така наречен бързи заеми. „ Тези изследвания сочат, че техниката, в това число и по-съществените устройства - тв приемници и други по-големи уреди за бита са желани за пазаруване по коледно-новогодишните понижения, промоции и изобщо по време на този вид пазаруване”, уточни той.

Все по-популярно е да се дава ваучер за подарък. Ръководителят на комисията, която пази потребителските ни права споделя, че в интернационален проект изследванията демонстрират, че към този момент на шесто място по градуиране са ваучерите като дарове. Той поучава да се внимава за валидността. „ Тук има един забавен аспект – от време на време се подаряват ваучери за услуги да речем СПА-център, процедура или нещо такова, то тогава е доста значимо да се реши интервала, в който следва да се употребява този ваучер, както и в случай че в изискванията, които би трябвало да бъдат записани върху самият ваучер, се планува избран интервал от време, преди който би трябвало да бъде декларирано потреблението в точния миг, дали има някакво ограничаване в часовия пояс, в който се дава услугата от търговеца. Така, че има някои тънкости и те е значимо да бъдат спазвани както от тези, които подаряват, по този начин и от тези, на които са подарени”, уточни той.

Ако купуваме онлайн, Маргаритов поучава да се пазари единствено от действително съществуващи магазини и то при изискване, че сме осъществили контакт с търговеца и можем да сме сигурни, че ще върнем това, което ни е било продадено, в случай че не ни хареса. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР