Потребители вече съдят туроператори за невъзстановени суми от нереализирани пътувания

...
Потребители вече съдят туроператори за невъзстановени суми от нереализирани пътувания
Коментари Харесай

Клиенти съдят туроператори за отменени почивки

Потребители към този момент съдят туроператори за невъзстановени суми от неосъществени пътувания по време на международната пандемия от предходната година. Това разгласи пред TravelNews Павлина Илиева, ръководител на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение Бъдеще за туризма " (ОБТ).

" Положението е неудържимо и започнаха да ни съдят. Нямаме ликвидност да върнем напълно парите на клиентите си поради забавянето в изплащането на помощите от страна на Министерството на туризма. Вече 3 месеца сегашният екип на Стела Балтова и зам.-министър Даниела Стоева не могат да се провеждат и да провиснал държавните дотации ", съобщи Илиева.

чак след 13 септември 2021 година До тогава ще преглежда подадените заявки от 120 компании. Павлина Илиева е учудена, че към този момент един месец след крайния период за подаването на заявките на 20 юли 2021 година, те не могат да бъдат прегледани. " Не можем да разберем за какво се бавят и не могат да се оправят ", разяснява Илиева. До момента нито една компания не е получила въпроси от министерството, което значи, че заявките изобщо не са пипани.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Туроператорите могат да аплайват до 20 юли за държавна...

В напътствията на ведомството при оповестяването на последната държавна поддръжка за туроператорите написа, че срокът за обработка на документите е 20 дни и още 10 дни за въпроси и отговори. Туроператорите се надяваха да получат парите доникъде на август.

Част от компаниите обезщетиха клиентите с ваучери, които към този момент са употребявали, а други консуматори си желаеха цялостно възобновяване на парите. Средствата обаче не могат да бъдат върнати поради неналичието на ликвидност в туроператорите. Една част възстановихме от предните дадени помощи от страната, само че към момента не сме покрили изцяло отговорностите си към потребителите, споделя още Илиева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР