Потребители сигнализират Европейския потребителски център за измами, свързани с коли

...
Потребители сигнализират Европейския потребителски център за измами, свързани с коли
Коментари Харесай

Въртят се големи измами с коли втора ръка у нас

Потребители алармират Европейския потребителски център за измами, свързани с коли втора употреба, които въобще не съществуват.

" Почти всеки месец получаваме тъжби, свързани с хора, които са си харесали кола онлайн, дали са съответна сума пари и по-късно колата не стига до тях. Харесваме си транспортно средство онлайн и започваме връзка с търговеца. Комуникацията незабавно се трансферира от имейл в чат приложение. Това за една компания е съмнително. Червената лампичка би трябвало да ни светне и в случай че цената е доста по-ниска от цената на подобен клас коли ", коментира Соня Спасова от Европейския потребителски център.

Повод за подозрение е и ако договорът е на името на физическо лице, а не на компания. " Търговецът изпраща проформа фактура с автограф и щемпел и контракт, който доста постоянно не е на името на компания, а на физическо лице, то е допустимо да бъде в друга страна, а не там, където се чака да е автомобилът ", добави Спасова.

Тя изясни, че нормално физическото лице ни дава обещание, че колата ще бъде натоварена и докарана, само че откакто парите се преведат, търговецът стопира да дава отговор. " Нашата функционалност е да накараме хората да ревизират повече. Когато купуваме нещо, е добре да създадем инспекция на този търговец и на самата кола - в какво положение ", прикани Спасова.

Според нея е добре да се изпрати човек на място, с цел да бъдем сигурни, че автомобилът в действителност е в положението, в което чакаме.

Спасова добави, че Европейският потребителски център може да помогне, единствено когато търговецът действително съществува и е въпреки това в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство.

Има сигнали и за младежи, които играят онлайн игри, а телефоните им са свързани с кредитните карти на родителите. " Свързват се с техни онлайн другари и с кодове, с цел да напреднат в равнищата на играта, само че се оказва, че това са кодове за покупка. Молбата ми е родителите да приказват с децата си ", подчерта Спасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Няма специфичен указател, в който може да проверим дали онлайн търговецът съществува, но има безвъзмездни търсачки, като една от тях е " Who is ".  " Може да изпишем адреса на уеб страницата и да проверим какъв е рейтингът на търговеца, нормално излизат и предизвестия от други хора, в случай че са потърпевши ", добави Спасова.

На въпрос какви данни не би трябвало да предоставяме, тя отговори, че данни като ЕГН и номер на персонална карта са прекомерно чувствителни и е задоволително да дадем имейл адрес и мобилен телефон за връзка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР