Потоците на руски газ по газопровода Северен поток 1 ще

...
Потоците на руски газ по газопровода Северен поток 1 ще
Коментари Харесай

“Газпром” ще пусне газа по Северен поток в намален обем

Потоците на съветски газ по газопровода " Северен поток 1 " ще бъдат обновени в точния момент в четвъртък след привършване на плануваната профилактика, заяви " Ройтерс ". В същото време обаче доставките няма да са в цялостен размер както преди спирането, излиза наяве от обявата. Газопроводът, който обезпечава повече от една трета от износа на съветски природен газ за Европейски Съюз, беше спрян на 11 юли за 10 дни за годишна профилактика.

Източници, поискали анонимност заради деликатността на въпроса, обявиха, че се чака тръбопроводът да проработи в точния момент, само че с по-малък потенциал от 160 млн. куб. м дневно. Контролираният от Кремъл енергиен колос „ Газпром” понижи предишния месец износа на газ по маршрута до 40% от потенциала си, базирайки се на закъснение при връщането на турбина, която Siemens Energy обслужваше в Канада.

" Те (Газпром) ще се върнат към равнищата, следени преди 11 юли ", съобщи един от източниците за предстоящите от четвъртък размери газ по " Северен поток 1 ".

В понеделник вестник " Комерсант " заяви, базирайки се на осведомени със обстановката, че на 17 юли Канада е изпратила турбината в Германия със аероплан след привършване на ремонтните действия. Един от източниците съобщи, че е малко евентуално тя да бъде инсталирана още веднъж до 21 юли.

По-рано през днешния ден стана ясно, че " Газпром " е предизвестила няколко огромни европейски консуматори на газ, че не може да подсигурява доставките поради “извънредни обстоятелства”, оповестиха и. В писмото на «Газпром» от 14 юли се споделя, че форсмажорът визира доставките за последния месец. Причината е прекъсването на доставките по газопровода “Северен поток-1”. Не се дава краен период за приключването му.

Две немски компании са удостоверили, че са получили писмото - Uniper и RWE. Uniper публично е отхвърлила заявката на “Газпром” като голословно, заяви РБК.

Форсмажорът е общоприета уговорка в комерсиалните контракти. Той се ползва при непредвидени условия и защищава компанията от правосъден иск за несъблюдение на отговорностите.

На 14 юни “Газпром” разгласи, че редуцира доставките на газ по “Северен поток” с към 40%. От 11 до 21 юли компанията краткотрайно спря “Северен поток” за планова профилактика.

Европа обаче се притеснява, че това е единствено мотив и че доставките няма да бъдат възобновени изобщо.

“Трябва да сме подготвени за още спирания в доставките и дори за цялостно прекъсване на газа от Русия”, предизвести ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Европейска комисия готви проект за битка с енергийната рецесия. Той планува взаимност в разпределението на запасите и настоящите доставки при рецесия, както и солидарно редуциране на използването на газ - сделка сред страните от какво да се икономисва при потребност.

Икономистът Георги Ангелов пък опроверга във “Фейсбук” изказванията за “евтиния” съветски газ, които се популяризират от последователите на възобновяването на договарянията с “Газпром” у нас. Той дава образец с Унгария, която към момента получава газ от Русия. “Газпром” приключи едностранно доставките за България, откакто тя отхвърли да заплаща в рубли вместо в долари, както е планувано по контракт.

“Мит 1: Унгария купува на ниска цена съветски газ

Реалност:
Както се вижда на графиката (синята линия), съветският газ внасян от Унгария по дълготраен контракт е измежду най-скъпите в Европа. Да вземем да вземем за пример данни за февруари месец, преди започването на войната - през февруари Унгария заплаща към 90 евро на мегаватчас, това е даже повече от цената на спот пазара по това време!

Забележително е и голямото повишаване на съветския газ за Унгария - от началото на 2021 година до февруари 2022 година повишаването е почти пет пъти! “Газпром” на ниска цена газ не дава, колкото и фейсбук троловете да желаят да ни убедят в друго. Нека съпоставим и цената на алжирския газ за Италия с цената на съветския газ за Унгария. Алжирският газ с към 60% по-евтин от съветския (така е и с азерския газ за България).

В този смисъл не е учудващо, че Унгария търси да закупи и не-руски газ и демонстрира мощен интерес към газовата връзка сред България и Гърция. Защото тази газова връзка би разрешила на Унгария да получава полутечен или азерски газ от Гърция през България и Румъния.

------------------------------

Мит 2: Втечненият газ неизбежно е по-скъп от съветския

Реалност:
Както се вижда още веднъж на графиката (оранжевата линия), Испания внася полутечен газ от Съединени американски щати по дълготраен контракт. Заедно с всички разноски за газификация, превоз и регазификация втечненият газ за Испания е по-евтин от съветският газ за Унгария. И преди войната е по-евтин, и след началото на войната е по-евтин.

Защо се получава по този начин? Просто тъй като самият газ в Съединени американски щати е фрапантно по-евтин - колкото и разноски да слагаш за превоз и газификация, той отново си остава по-евтин. Забележете, обаче, че тук приказваме за полутечен газ по дълготраен контракт. Само с дълготраен контракт може да се получи полутечен газ евтино. Ако се купува на спот пазара, цената е близка до тази на борсата.



Източник на графиката: ACER

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР