Потокът от нелегални мигранти от Турция към пет гръцки острова

...
Потокът от нелегални мигранти от Турция към пет гръцки острова
Коментари Харесай

Затишие! Мигрантският поток от Турция към Гърция е намалял

Потокът от незаконни мигранти от Турция към пет гръцки острова в Егейско море е намалял от 54 306 до 4344 в интервала март-ноември 2020 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви през днешния ден гръцкият държавен представител Стелиос Пецас, представен от ТАСС.

По думите му данните удостоверяват, че " имиджът на Гърция на страна, приемаща огромни потоци незаконни мигранти, съществено се трансформира ", показва Българска телеграфна агенция.

Пецас уточни също, че през октомври броят на мигрантите е намалял от 9568 до 112 в съпоставяне със същия месец на предходната година. Като цяло в страната, включвайки и прекосяването на мигранти и бежнаци през сухопътната гръцко-турска граница в региона на река Еврос /Марица/, за интервала януари-ноември мигрантският поток е намалял от 70 684 души през 2019 година до 14 904 души през 2020 година, означи представителят.

Пецас акцентира, че внезапното понижаване на мигрантските потоци по едно и също време със забележителното им нарастване в други страни свидетелства, че в Гърция " се подхващат систематични старания и има структурирана тактика ". " Нашите морски граници доста дейно се охраняват от бреговата защита, а сухопътните граници - от армията и гръцката полиция, при безусловно ценене на интернационалното право и европейските полезности. Ускоряват се процесите на разглеждане на заявки за даване на леговище.

Води се систематична битка със схемите за трафик на хора ", посочи представителят. Той уточни, че в този момент държавното управление възнамерява идната фаза от националната тактика за 2020-2021 година за дейно разтоварване от незаконни мигранти на островите, а също и на континенталната част.

Пецас съобщи, че тази действителност е отразена в неотдавнашния доклад на Агенцията на Европейски Съюз за надзор на външните граници /Фронтекс/, в който се показва доста понижаване на мигрантските потоци в Гърция на фона на доста нарастване по коридора в Централното Средиземноморие през Италия, както и доста нарастване на потоците в региона на Западните Балкани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР