Потъването на „Титаник“ е един от най-трагичните инциденти в човешката

...
Потъването на „Титаник“ е един от най-трагичните инциденти в човешката
Коментари Харесай

Теория на конспирацията: Наистина ли знаем какви са причините за потъването на „Титаник“?

Потъването на „ Титаник “ е един от най-трагичните произшествия в човешката история. Той се случва в съдбовната нощ на 14-и против 15-и април 1912 година, откакто корабът се сблъсква с айсберг.

В ледените води на северния Атлантически океан умират общо 1517 души. Събитието шокира света, а в опитите да си обяснят по какъв начин сходно нещо се е случило, доста хора стартират да споделят разнообразни тайни теории.

New deep-sea dive to Titanic reveals doomed ship is ‘rapidly deteriorating’
— The Independent (@Independent)
Ето и част от тях:

За нещастието е виновен Джей Пи Морган... или семейство Ротшилд

Според тази доктрина, зад потъването на „ Титаник “ стои американският бизнесмен и банкер Джон Пирпонт Морган, по-известен като Джей Пи Морган. Той провел случая, с цел да в профил трима от своите най-големи съперници – Джейкъб Астор, Бенджамин Гугенхайм и Исидор Щраус, които били на борда на кораба.

Теорията се основава на обстоятелството, че Морган също трябвало да пътува с „ Титаник “, само че се отказал в последния миг. Тя обаче не дава никакво пояснение по какъв начин милионерът съумял да реализира хипотетичния си проект, довел до потъването на кораба.

Теорията също по този начин гласи, че Морган желал да убие тримата си съперници, защото те били несъгласни с концепцията за основаването на Федералния запас. В интерес на истината няма данни Астор и Гугенхайм да са били съперници на въпросната концепция, а Щраус даже я подкрепял.

Според друга версия зад потъването на „ Титаник “ в действителност стои семейство Ротшилд, а задачата им била същата – да отстранят своите съперници. Любопитна детайлност е, че през последните няколко години тези изказвания още веднъж станаха настоящи, откакто бяха свързани с QAnon – крайнодясната тайна доктрина, съгласно която съществува скрит план против предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и неговите последователи.

Потъването на „ Титаник “ не се е случило

Възможно ли е потъването на „ Титаник “ в действителност да съставлява изкусна застрахователна машинация? Някои хора са уверени, че това е тъкмо по този начин.

The once prolific shipyard complex in Northern Ireland’s capital has been transformed into a major tourist attraction
— National Geographic (@NatGeo)
Според тази доктрина компанията White Star Lane, която била притежател на кораба, го подменила с различен – „ Олимпик “, който бил развален по време на корабоплаване от Саутхемптън до Ню Йорк през 1911 година Той бил ремонтиран в Белфаст и направил още едно корабоплаване, преди още веднъж да се наложи да бъде поправян. Това станало единствено няколко месеца преди потъването на „ Титаник “.

Тъй като повредите на „ Олимпик “ се оказали прекомерно огромни, представители на компанията решили да го заменят с „ Титаник “ и да го изпратят на едно последно пътешестване, обричайки стотици хора на сигурна гибел. По този метод обаче те щели да получат парите от застраховката на „ Титаник “.

Не е належащо да се прави изчерпателен разбор, с цел да се откри, че в тази доктрина има прекалено много пробойни. Най-сериозната от тях е по какъв начин е допустимо нито един човек от екипажа и пасажерите на „ Титаник “ да не забележи, че се качва на различен транспортен съд, който на всичкото от горната страна е развален.

A postcard written by a crew member of the RMS Titanic just weeks before it sank is up for auction and could fetch $15,000
— CNN International (@cnni)
Освен това застраховката на „ Титаник “ не била задоволителна, с цел да покрие загубата на „ Олимпик “. Както отбелязва Пол Бърнс, който е организатор на няколко музейни експозиции, отдадени на „ Титаник “, „ в тази доктрина просто няма никакъв смисъл “.

„ Титаник “ и проклятието на мумията

Един от пасажерите на борда на „ Титаник “, който умрял при потъването на кораба, е Уилям Стийд – английски публицист и публицист. Той считал, че антично египетско проклинание е причина за поредност от злополучни събития, случили се в Лондон.

В часовете преди конфликта с айсберга, той разказал на част от пасажерите няколко злокобни истории, свързани с проклятието на мумия, намираща се в английската столица. Няколко седмици след нещастието, един от оживелите споделил чутото от Стийд пред вестник New York World и новината бързо привлякла огромен интерес. На всичкото от горната страна се оказало, че писателят е създател на публикация и роман, в които като че ли предсказал случилото се с „ Титаник “.

Скоро се появили изказвания, че на борда на кораба имало мумия, която трябвало да бъде доставена на богат американски предприемач. Въпросното „ сензационно разобличаване “ се оказало неистина, само че доста хора почнали да имат вяра, че някаква свръхестествена мощ предизвикала потъването на кораба.

Тези клюки били подхранени от обстоятелството, че една от пътничките – Маргарет Браун (известен човеколюбец, оживяла след нещастието с „ Титаник “) фактически носела със себе си египетски артефакти, които трябвало да занесе в музей в Денвър.

A plan to retrieve the Titanic’s iconic radio equipment has sparked a debate: Could the world’s most famous shipwreck still hold remains of passengers and crew who died a century ago? (via )
— Bloomberg (@business)
Колкото и концепцията за антично проклинание да разпалва въображението на някои хора, не трябва да се не помни, че всички доказателства и осъществени изследвания сочат едно и също нещо – повода за потъването на кораба е конфликт с айсберг, а не някакво свръхестествено събитие.

Фаталният номер 3909 04

Друга доктрина, обвързвана с трагичната орис на „ Титаник “, гласи, че чиновници на компанията Harland and Wolff, която построила кораба, създали стряскащо изобретение. Те открили, че номерът на плавателният съд е 3909 04. Погледнати в огледало, тези числа като че ли изписват фразата „ No pope “ – т.е. „ Няма папа “.

Някои считат, че това било тъмно предсказание, предсказало какво следва да се случи с „ Титаник “. Истината обаче е друга. Историкът Уолтър Лорд се заел да проверява тези изказвания и разкрил, че те се появили за пръв път чак през 50-те години на предишния век. Освен това добре прочут факт е, че номерът, подложен на корпуса на „ Титаник “, в действителност е 401, а не 3909 04.

В една от своите книги писателката Ани Колфилд отбелязва още нещо забавно – даже и номерът на прословутия кораб фактически да е бил 3909 04, това надали щяло да впечатли който и да е от чиновниците на Harland and Wolff.

Причината е, че още при започване на XIX в. управлението на компанията уволнило всички свои подчинени, които били католици. В резултат, през XX в. там към този момент работели само протестанти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР