Потърпевши планират колективно дело срещу старчески домСлед разследване на серия

...
Потърпевши планират колективно дело срещу старчески домСлед разследване на серия
Коментари Харесай

Жена от дом за възрастни: Много бой ядохме в Аспарухово и в Рояк

Потърпевши възнамеряват групово дело против старешки дом

След следствие на серия от сигнали за нарушавания в домовете за възрастни хора във Варненско. Потърпевшите възнамеряват да заведат групово дело против нарушаванията.

Аутопсия е открила, че гибелта на възрастен мъж не е била естествена. Роднини на други пострадали се оплакват от неприятно отношение, кражба на персонални движимости, настояват, че е оказвано и принуждение.

В края на ноември 2020 година Хрисимира настанява майка си в дома за остарели хора в село Рояк. Диагнозата й е късен Алцхаймер, комбиниран с деменция. След пожара в дома дамата е местена неколкократно в разнообразни домове.

В помощ на потърпевшите доброволци изпращат финансови дарения и облекла. Според околните обаче те не стигат до хората в дома.

„ Да я пуснеш без потник и с една огромна синина на ръката. Никой не ми изясни. Виждам, че е остаряла синина. Дори не е минавало през акъла да потегли да й оглеждам тялото, не съм допускала, че мога да взема майка ми със синина. Дори нямаше нужните медикаменти в нейната кутия “, описа Хрисимира Милкова, щерка на жена от старческия дом в село Рояк.

Роднините имат подозрения и за упражнявано принуждение. Живко реалокира вуйна си в дом "Свети Георги " в Девня, само че здравословното й положение се утежнява и тя е призната в болница "Света Марина " във Варна.

„ Пътувайки от Девня към Варна, тя ми загатна "Много пердах ядохме ". Аз я питах - "Лельо, къде ядохте пердах, в Девня ли? Тя ми сподели "Не, не, в Аспарухово и преди този момент в Рояк ядохме доста пердах. " И мен постоянно ме упрекват в крадла ", а аз си мисля, че някой очевидно е влизал и е крадял, тъй като в един миг хубавите облекла ги нямаше. След пожара ние занесохме цялостен комплект облекла, само че тя беше с едни дрипи на гърба си “, изясни Живко Желязков, родственик на жена от старческия дом в село Рояк.

От дома отхвърлиха сходни изказвания.

„ Няма по какъв начин да приказваме, че хората са били по някакъв метод измъчвани или каквото и да било. Ние сме се старали доколкото е допустимо хората да бъдат обгрижени. Това, че е изчезнало нещо, което е било тук, ето ги нещата, никой не ги е взел, само че те просто са неизползваеми “, отговори Милена Мазурик, шеф на дома за възрастни хора в село Рояк.

Продължава и следствието на окръжната прокуратура във Варна за аргументите за гибелта на възрастния мъж в Аспарухово.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР