Постове във фейсбук и публикации в различни сайтове, споделяни и

...
Постове във фейсбук и публикации в различни сайтове, споделяни и
Коментари Харесай

Истина или лъжа: ядем ли пластмасов ориз, произведен в Азия

Постове във фейсбук и изявления в разнообразни уеб сайтове, споделяни и коментирани десетки пъти, настояват, че у нас се продава " пластмасов ориз ", който е рисков за здравето. Това разказва в следващата си графа за фактчек, като показва голям брой " информации ", освен това - придружавани от фотоси и видеа на ориз изглеждащ като пластмасов
Твърдение: пластмасов ориз заля българския пазар. Опасен е за здравето!
Десетки видеа, оповестени в интернет настояват, че демонстрират по какъв начин в китайски и виетнамски заводи основават неистинен ориз. Според описанието служащи влагат в машина полиетиленови пликове, които след обработка се трансформират в оризови зърна.

Според информация във видеата подправените зърна се вършат от картофено нишесте с незначителен смес на пластмаса за белота и устойчива форма. Според създателите на изказванието най-сериозна заплаха, която крие " пластмасовият ориз " е наличието на афлатоксини, които фактически са доста рискови за човешкото здраве. Токсинът, който се създава от плесени, е резистентен както на топлинна обработка, по този начин и на друга киселинност на средата.  Тези отрови са артикул на плесени и се срещат най-често в царевица, пшеница, ориз, подправки, сушени плодове и ядки. Подобно на други плесени, развиването на афлатоксините се благоприятства от влагата.

Постове и мнения във фейсбук също тиражират изказванието за съществуването на " пластмасов ориз " в страната. 

В част от изявленията е приложена фотография на подправения пластмасов ориз, който е рисков за здравето.

В изявленията в разнообразни уеб сайтове се показват даже и способи по какъв начин да се разграничи подправеният от същинския ориз.


Резултатът при инспекция посредством назад търсене на изображението на фотосите демонстрира, че фотографията не е от 2023 година Търсенето води до  интернет уебсайт за онлайн извършване на покупки в Русия kaypu.com или:


Според сканирания QR код на етикета на пакета с ориз, за който се твърди че е пластмасов, стои продуктът с артикулен номер 4607046122350 и дава отговор на " Рис шлифованный длиннозерный " – в превод " гладък дългозърнест ориз ". 

Националното радио показва и позиция на БАБХ.

В публична позиция до БНР от Българската организация за сигурност на храните показват, че до момента към тях не е подаван сигнал за продажба в магазините на " подправен пластмасов ориз ". От Агенцията показват още, че подобен не е откриван и при инспекциите на инспекторите.

Информации за създаван в Азия пластмасов ориз се разпространяваха преди няколко години, откакто управляващите в Нигерия оповестиха в края на 2016 година, че са задържали 2,5 тона ориз. Първоначално митническата работа на страната разгласи, че оризът е пластмасов, само че след това отдръпна изказванията си, откакто здравният министър съобщи, че няма доказателства за това. През тази година сходни изказвания в обществените медии се възобновиха, само че за тях няма никакви действителни обстоятелства. Опровержение на видеоклипове с такива изказвания неотдавна направи France 24.
Заключение
Твърдението, че в комерсиалната мрежа в България се продава " пластмасов ориз ", който е рисков за здравето е НЕВЯРНО. В БАБХ не е постъпвал досега сигнал за " подправен пластмасов ориз ". При инспекция на фотографията, употребена в множеството от изявленията с сходни изказвания, излиза наяве, че тя не дава отговор на подвеждащото наличие. По-рано и задгранични медии са опровергавали изказванията за " пластмасов ориз ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР