„Постиженията през 6-те месеца от мандата на министър Атанасов са

...
„Постиженията през 6-те месеца от мандата на министър Атанасов са
Коментари Харесай

Сдружение „Зограф“: Ремонтът на кабинета трябва да включи и културното министерство!

„ Постиженията " през 6-те месеца от мандата на министър Атанасов са една джендър галерия, eдно скандално видео-селфи, цялостен управнически безпорядък и орязан бюджет на културното ведомство с 1,4 млн. лв. за „ правене на икономии ", регистрират от съдружие „ Зограф "

Предстоящите кадрови промени в съдружния кабинет би трябвало наложително да включват и осъществяване на радикална смяна в управлението на Министерство на културата. Това се постанова поради демонстрираната тотална некомпетентност от господин Атанас Атанасов от началото на пребиваването му в постройката на столичния бул. „ Стамболийски " 17, както и заради очевидната липса на качества за осъществяване на служебните му отговорности като министър на културата, безапелационни са в съдружие „ Зограф ".

Равносметката за първите 6 месеца на културния министър Атанасов е повече от отчайваща и смущаваща, неслучайно и самият той се осмели да направи единствено една-единствена конференция във ведомството си, откогато заема тази висока управническа позиция, след което трайно се укри и изолира от медиите, страхувайки се от техните въпроси, декларират от „ Зограф ".

Краткият мандат на министър Атанасов ще се запомни в действителност най-много с подкрепената от Национален фонд „ Култура " с държавно финансиране в размер на 10 000 лв. скандална галерия „ Другите българки ", осмиваща творчество на огромния наш художник Владимир Димитров - Майстора, акцентират от съдружие „ Зограф ".

Министър Атанас Атанасов в качеството си на ръководител на Управителния съвет на НФ „ Култура " не предприе безусловно нищо, с цел да прекрати финансирането с обществени средства на тази подигравка с картините и с делото на Майстора посредством „ представянето му " от транссексуални модели, означават от неправителствената организация.

Сред гафовете на министър Атанасов, който постоянно се показва като " просто Наско ", е и този, че бюджетът на Министерството на културата освен не е повишен, само че е намалял, защото е орязан с 1,4 млн. лв. за да се вършат икономии, за което се разбра на едно от последните съвещания на парламентарната Комисия по културата и медиите, показват от съдружие „ Зограф ".

Въпреки галопиращата инфлация, министър Атанасов и до през днешния ден не е подхванал каквито и да е дейности, които да доведат до обезпечаване на почтени хонорари за артистите в държавните театри, както и до обективна индексация на мизерните заплати на експертите, работещи в библиотеките и читалищата.

В листата с гафовете на министър Атанасов е и признанието му пред парламентарната Комисия по културата и медиите, че в културното министерство се е изгубила някъде цялата документи за паметника на Съветската войска, включително и документите по отношение на чия благосъстоятелност е той, допълват от „ Зограф ". На въпросното съвещание на Комисията по културата господин Атанасов си призна също, че заради „ административен безпорядък " по етажите в Министерство на културата и до през днешния ден не престават да се губят входирани писма и преписки, в които се сигнализира за съществени проблеми.

Шестте месеца на министър Атанасов и на неговия екип явно по този начин и не им стигнаха, с цел да изработят и показват един логичен план или даже единствено чернова за бъдещата Стратегия за развиване на българската просвета с най-малко 10-годишен небосвод, установяват от съдружие „ Зограф ".

Тотално опорочените състезания за шефове на водещи държавни театри също са в поредицата от съществени гафове на министър Атанасов и на неговия политически кабинет, за неуспеха на които той не можа да даде рационални пояснения пред депутатите от същата тази парламентарна Комисия по културата и медиите, показват от „ Зограф ".

Сред безспорните гафове и провали на министър Атанасов е и неналичието на формален Регистър на свободните актьори, за който от ведомството от месеци дават обещание, че сякаш доста интензивно работят по неговото правене, регистрират от гражданското съдружие.

Отдавна бие на очи, че министър " просто Наско " е абдикирал изцяло и от протоколното си обвързване да участва на значими културни изяви. Така да вземем за пример когато на 24 май 2022 година, в Деня на българската книжовност, нематериалност и просвета, фондация " Академия Аскеер " връчваше своите влиятелни награди за достижения в театралното изкуство през миналия сезон, министър Атанасов не откри за належащо да се появи даже и единствено за десетина минути на церемонията в спектакъл " Българска войска ", която беше под мотото " Урок по български " и бе отдадена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, допълват от „ Зограф ".

Министър Атанасов не предприе безусловно нищо и за спасяването на архитектурното ни завещание - точно в неговия мандат една от знаковите исторически здания в центъра на София на ул. „ Велико Търново ", в която е било хърватското посолство, бе разрушена, с цел да се вдигне на мястото й многоетажна кооперация, показват от „ Зограф ". Подписките и апелите в медиите не съумяха да спасят тази забележителност, а от министерството по този начин и не разясниха за какво здания, които в миналото са били монументи на културата, губят статуса си и изчезват една по една.

Сред гафовете на министър Атанасов е и този, че в бюджета на ведомството за тази година не са заложени никакви средства за правене на план за нова постройка на операта в Пловдив. Не се е чуло също културното министерство да е стартирало от началото на мандата на министър " просто Наско " ремонтни действия и в който и да е столичен или извънстоличен спектакъл, акцентират от съдружие „ Зограф ".

Атанас Атанасов и до през днешния ден не е дал свястно и разумно пояснение за скандалния си клип - вид селфи, който той самичък снима в кабинета си, до момента в който приказва неразбрано. Странният и отвеян взор, забавените реакции и сложната артикулация на " просто Наско ", който пожелава във видеото на публиката „ благополучен петък, благополучен уикенд и ще се забележим ", провокира стихия от мнения в обществените мрежи и хората с съображение се питаха какво в действителност си е предизвикал или използвал културният министър - инфлуенсър, с цел да се докара до сходно несъответстващо положение, напомнят от „ Зограф ".

Eдин от най-скорошните гафове на господин Атанасов е, че той не пожела да си купи нито една брошура от Пролетния базар на книгата пред НДК, с което неприятно учуди и огорчи уредниците на ревюто.

С оглед на гореизложеното е пределно ясно, че българската просвета и нематериалност не ги чакат светли съдбини, в случай че лицето Атанас Атанасов продължава и отсега нататък да се изживява за министър на културата и да прави все по този начин гаф след гаф, заключават от гражданското съдружие и показват вярата си оставката на " просто Наско " да стане факт още идната седмица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР