Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е

...
Постигнат е траен ефект от противоепидемичните мерки и България е
Коментари Харесай

Борисов пак събра Мутафчийски, Кантарджиев и здравния министър и...

Постигнат е дълготраен резултат от противоепидемичните ограничения и България е към този момент на 24 място в Европейски Съюз по 14-дневна заболеваемост, трайна е и наклонността за повишение на броя на излекуваните спрямо новозаразените с COVID-19.

Ваксинацията с първата пратка ваксини се извършва бързо и се чака в границите на днешния ден да завърши. Следващата доставка ще бъде в седмицата 4-8 януари и ще бъде в количество от 25 000 дози.

На 4 януари ще проработят детските градини и яслите и учениците до 4 клас ще имат опция да тръгнат на учебно заведение присъствено. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов на днешното работно заседание, което министър председателят свика с представители на Националния действен щаб, имунизационния щаб и министри.

„ Ситуацията сега се усъвършенства, в България няма област със заболеваемост над 600 на 100 000 души “, посочи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

Председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски означи, че се следи сензитивен спад на броя на пациентите с COVID-19 в болничните заведения, което е глътка въздух за медицинските екипи.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев добави, че е основана организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове както и до момента, което да обезпечи равномерност да подаването на данни.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и шефът на „ Пирогов “ Асен Балтов показаха поддръжка за отварянето на яслите, детските градини и учебните заведения за учениците до 4 клас. Същевременно подчертаха, че ситуацията ще се следи непрестанно, с цел да може през януари да се вземе решение и във връзка с останалите класове в учебните заведения.

Настоящите ограниченията не престават да работят до 31 януари, като ще се демонстрира еластичност по отношение на настоящата обстановка. Председателят на имунизационния щаб Красимир Гигов удостовери, че процесът по имунизация се организира чудесно и страната ни се готви за идващите доставки от имунизацията.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов уточни, че се чака утвърждението на Европейската организация по медикаментите и във връзка с имунизацията на Модерна.

Премиерът Борисов посочи, че след вчерашния му диалог с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович страната ни ще окаже поддръжка за възобновяване след земетресението.

България ще даде на хърватската страна два тира с вода, 300 походни кревати, както и 100 броя електрически радиатори. Вчера на държавното съвещание бяха отпуснати и 100 000 евро помощ.

„ Нека тази болна за света година да я изпратим и с повече оптимизъм да посрещнем новата година “, съобщи министър председателят Борисов на работното заседание.

Министър-председателят изрази признателност за големите старания на лекарите, медицинските сестри и всички работещи на първа линия. Премиерът Бойко Борисов беше безапелационен, че благодарение на имунизациите и противоепидемичните ограничения България ще успее да излезе от пандемията.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР