Поставят безплатно силанти на малки децаДо 15 декември в Медико-денталния

...
Поставят безплатно силанти на малки децаДо 15 декември в Медико-денталния
Коментари Харесай

Всеки четвърти на 18 г. е с един изваден зъб

Поставят гратис силанти на дребни деца
До 15 декември в Медико-денталния център към УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ ще се слагат гратис силанти на деца сред 5 и 8 години, оповестяват от лечебното заведение. За процедурата не е належащо направление, само че е наложително записване на час на тел. 02 94 32 207.

Какво съставляват силантите? Това е специфичен материал, който образува тъничък пласт върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те защищават децата от развиването на кариес като образуват преграда сред зъба и бактериите, които водят до този проблем. Важно е за родителите да знаят, че запечатването със силанти би трябвало да се реализира до 2 години след пробива на зъбите, интервал, през който емайлът „ узрява ” и доближава най-висока степен на минерализация.

При пробиването на първите непрекъснати зъбки (около 6-годишна възраст) в тях се образуват огромни вдлъбнатини, които се назовават фисури. Те не са недостатък, само че подготвят към задържане на зъбна плака, която пък води до формиране на кариес. Ако зъбите се силанизират в точния момент, това ще намали на половина риска от развиването на кариес.

„ Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е приключена. Кариозният развой се развива извънредно бързо и единствено за няколко години, в случай че не се вземат ограничения, тези зъби мощно се унищожават, а нерядко се изгубват “, изяснява доцент доктор Виктория Жекова от ИСУЛ, която е началник на Програмата за силанизиране за цяла България.

Според национално изследване на 6 години децата в България приблизително имат по 4 кариеса, на 18 година – по 6. Всеки четвърти 18-годишен е с един изваден непрекъснат зъб. Според същото изследване почти две трети от децата на 18-годишна възраст имат болести на гингивата и пародонта, което е причина за съществени зъбни проблеми.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР