Поставете елхата на безопасно разстояние далеч от пердетата и други

...
Поставете елхата на безопасно разстояние далеч от пердетата и други
Коментари Харесай

От пожарната във Варна с полезни съвети за празниците


Поставете елхата на безвредно разстояние надалеч от пердетата и други горими материали. Не бива да се позволява децата сами да палят бенгалски огън и свещи и да играят с тях към елхата. Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко рискови.

Необходимо е да се обясни на децата изгодата и заплахата от детската игра с огън. Родителският надзор е наложителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места.

Ако употребявате електрическа декорация проверете добре техническото й положение и редовността на електрическото зареждане. Не я оставяйте включена без наблюдаване!

Пиротехническите произведения (фойерверки, пиратки, сигнални ракети, бенгалски огън и други средства) да не се хвърлят безсистемно. Те са предопределени за потребление на открити и безвредни места! Никога не се опитвайте наново да запалите незадействали се пиротехнически произведения!

Отстранете складираните горими движимости и хартии от балкона или терасата - те са рискови за пораждане на пожари при попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари върху тях. Същото важи и за съдове с бензин, алкохол и други леснозапалими течности, изключително в случай че не са добре затворени.

При овакантяване на жилищата си проверете, изключени ли са всички електроуреди. По време на приготовленията за коледните и новогодишни трапези домакините не би трябвало да оставят дълготрайно време без наблюдаване включени готварските уреди. Проверете редовността на електрическата апаратура. Застудяването и снеговалежите постановат потреблението на повече отоплителни уреди. Не бива да се слагат наоколо или върху нагревателни уреди книги, играчки и други горими материали!

Преди да се употребяват, електроуредите, които не са използвани дълго време, е належащо да се откри тяхната редовност. Същото важи и за коминните тела на къщи и вили, които не се употребяват постоянно.

При посещаване в църковните храмове паленето на свещи да става единствено на избраните за това места (свещници), а изгарянето им в особено приготвените за това съдове (кофи с вода и сандъци с пясък).

Не оставяйте децата сами в къщи! Оставянето на деца сами в домовете, а още повече заключени е рисково. Необходимо е да се ползва непрекъснат наставнически надзор на детските игри и занимания по време на дълго чаканите празници.

Управителите на хотели, хижи, заведения за хранене и други би трябвало да са уверени в редовността на отоплителните уреди и електрическите съоръжения, както и на уредите за ръчно пожарогасене. Евакуационните пътища да са освободени за прекосяване, а изходите да са отключени.

ПРИ ЗАБЕЛЯЗАН ПОЖАР НЕЗАБАВНО ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР