Постановката Мечтата на Наташа“ на габровския драматичен театър е номинирана

...
Постановката Мечтата на Наташа“ на габровския драматичен театър е номинирана
Коментари Харесай

Габровският театър с номинация за наградите `Златен кукерикон 2021` |

Постановката „ Мечтата на Наташа “ на габровския трагичен спектакъл е номинирана за театралните награди за комизъм и ирония „ Златен кукерикон 2021 “. Номинацията е в категорията „ млада вяра “ за режисьорката на спектакъла Ана Батева.

Инициатор на премиите е Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “, който за пети път ще отличи създатели и артисти, съдействали за развиването на комедията и сатирата на театрална сцена през миналата година. Официалната гала по връчването на премиите ще се състои на 7 април 2021 на сцената на Сатиричния спектакъл в София. По правилник трупата на Сатирата не предстои на номинации и награди. Освен категорията „ млада вяра “, номинации за представления има в още четири категории: „ женска роля “, „ мъжка роля “, „ постановка “ и „ театър “. Награда за изцяло творчество на името на Георги Калоянчев ще бъде присъдена на проф. Пламен Марков.

Моноспектакълът „ Мечтата на Наташа “ е основан по текста на Ярослава Пулинович, която е представител на новото съветско драматургично течение. Освен режисьор, Ана Батева е и преводач на пиесата. Автор на музиката е Стефан Здравески, а в облика на буйната и сприхава 16-годишна тийнейджърка се превъплъщава младата актриса Поля Йорданова. Постановъчният екип е част от трупата на държавна такса „ Рачо Стоянов “.



За ролята си на Наташа, Поля Йорданова печели премията „ най-хубава актриса “ от XII-я Международен фестивал „ МоноАкт “ в Печ, Косово през октомври 2020 година Многопластова роля, в която тя пресъздава освен объркания прочувствен и умствен свят на героинята си, само че и взаимоотношенията ѝ с другите към нея. Представлението „ Мечтата на Наташа “ е пряма и откровена полемика по настоящи обществени въпроси, която посредством театрални похвати въвлича публиката в търсенето на отговори. В спектакъла самоуверено се повдигат тематиките за фамилията, възпитанието на децата и неналичието на здравословна среда, в която те да бъдат отгледани като пълноценни персони. Не е икономисан и парещият въпрос за какво са проблематични „ проблематичните младежи “, има ли кой да чуе техния глас.

Преди церемонията по връчването на премиите „ Златен кукерикон 2021 “ публиката в Габрово може да гледа „ Мечтата на Наташа “ на 29 март 2021 година, от 19.00 часа на огромна сцена в държавна такса „ Рачо Стоянов “.

През 2020 година габровската режисура „ Свекърва “ на режисьора Петринел Гочев завоюва номинация в категорията „ театър “ за същите театрални награди.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР